Lokeren had opvolger Harbaoui al in huis

© BelgaImage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Sporting Lokeren wist heel goed wat het deed toen het zijn topschutter Hamdi Harbaoui(29) liet vertrekken naar Qatar Sports Club.

Vorige winter legde Lokeren een aanbieding uit China naast zich neer en kon het zijn Tunesische goalgetter overtuigen om nog een paar maanden langer te blijven. Een juiste inschatting. Lokeren won de beker, haalde PO1 en Harbaoui werd topschutter van de Jupiler Pro League. Met de transfer naar Qatar slaat Harbaoui nu financieel alsnog de slag waarop hij aasde en Lokeren vangt 2,5 miljoen euro voor een speler van bijna dertig jaar.

Bovendien wisten ze op Daknam dat er in de eigen rangen een talentvolle jongen liep te trappelen om die plek diep in de spits over te nemen: Sergio ‘Junior’ Dutra (26). In de winter van het seizoen 2012/13 overgekomen van het Japanse Kashima Antlers. Vanwege zijn snelheid en dribbelvaardigheid aanvankelijk als nummer 10 en flankaanvaller gerekruteerd.

Dutra zelf zag zich van bij het begin echter als diepe spits, maar kreeg pas vorig seizoen vlak voor de winterstop – toen Harbaoui zich door zijn egoïstische gedrag op en naast het veld even onmogelijk maakte binnen de club – een kans op zijn geliefkoosde positie.

De Braziliaan scoorde drie keer in vier wedstrijden, maar bracht nog zo veel meer: beweeglijkheid, snelheid, technisch vernuft, onvoorspelbaarheid. Daar en dan beseften Willy Reynders en Peter Maes dat ze hun vervanger voor Harbaoui al klaar hadden. Maes is echter een trainer die graag met een bepaalde hiërarchie in zijn kern werkt, zodoende kwam Harbaoui weer in de ploeg en schoof Dutra weer naar de flank. Voorlopig.

Tegen Zulte Waregem gaf Dutra zijn visitekaartje af. Na dertig seconden de score openend met een wereldgoal, nadien nog vaak dreigend, goed in de kaats en uiteindelijk matchwinnaar met een tweede doelpunt. “Hij is completer dan Harbaoui, wat maakt dat hij ook moeilijker te verdedigen is”, beaamt T2 Rudi Cossey. In een bui van oprechtheid gaf goudhaantje Hans Vanaken na die match zelfs toe dat hij liever samenspeelt met Dutra dan met Harbaoui. Iedereen tevreden dus.

Toch zal Lokeren op zoek gaan naar een bijkomende spits, want het probleem van Dutra is regelmaat krijgen in zijn prestaties. Cossey: “Hij heeft al een lange weg afgelegd, werkt nu harder voor de ploeg en ook naast het veld doet hij er meer voor. Maar sowieso is hij losser dan Harbaoui, die zeer gefocust was en duidelijke doelen voor ogen had, zoals topschutter worden. Het wordt afwachten of Dutra de lijn van zondag kan doortrekken.”

Die tijd om even af te wachten heeft Lokeren. Nog tot en met 28 augustus, dan weet het of het Europa in mag en resten er nog drie dagen waarin vaak interessante deals plaatsvinden. Het profiel is al uitgetekend – een type targetman à la Harbaoui – maar dan kan ook de vraag ingevuld worden wat het mag kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content