KV Oostende: Custovic kiest voor een andere aanpak dan Vanderhaeghe

© belgaimage
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

In zijn eerste week toonde Custovic zich een pragmatische en tactisch flexibele coach.

KV Oostende ontsloeg Yves Vanderhaeghe. Volgens voorzitter Marc Coucke was het op tussen de coach en zijn groep en was de kans dat het na 1 op 21 nog zou keren, niet groot genoeg om het risico te nemen.

Hij erkende wel dat de omstandigheden extreem uitzonderlijk waren geweest. Een kortere vakantie door het barrageduel voor Europees voetbal eind mei en de daaropvolgende interlands voor de internationals, een vroegere piek met de Europese wedstrijden tegen Marseille, een bredere kern met meer ontevredenen, spelers die na het voorbije succes willen cashen, opslag vragen of weg willen en daarvoor verwijzen naar andere spelers, makelaars die op zoek gaan naar opportuniteiten, et cetera. Het was, vond clubeigenaar Coucke, aan de staf om dat allemaal te managen. ‘Maar dat is helaas niet gelukt: kijk naar het klassement.’ KVO was een beetje le bordel geworden. Dan is de vraag vooral: hoe werd dat gecreëerd en hoe ga je er als club mee om?

Ja, er zat intussen sleet op de relatie tussen de coach en enkele spelers, zoals er ook sleet zat op de relatie tussen enkele spelers en het bestuur. Het is bijna onvermijdelijk in een handelshuis onder prestatiedruk en met blijkbaar de economische noodzaak om een spits van 19 als Landry Dimata al na één seizoen te gelde te maken. Coucke legt alle verantwoordelijkheid voor de problemen bij de coach. Maar dat hij die coach, die hij een ’toptrainer’ en een ’topmens’ noemt, al ‘moet’ ontslaan drie en een halve maand nadat hij zijn contract met drie jaar verlegde, moet hij toch ook zichzelf aanrekenen? Welk beleid leidt daartoe?

Begeleiding van coaches in crisisperiodes is niet alleen in de Versluys Arena een heikel punt. Is er één club die daar al een visie en een plan voor ontwikkelde? Doorgaans is het dan elk voor zich en wordt de coach opgeofferd. In Oostende werd een dag later ook nog Karel Geraerts geslachtofferd, de sportief coördinator die twee en een halve maand eerder was aangetrokken.

Opmerkelijk is ook dat Vanderhaeghe (al dan niet tijdelijk) vervangen werd door een ander lid van de staf die le bordel niet gemanaged kreeg: T2 Adnan Custovic. Blijkbaar kreeg de Bosniër bij zijn contractverlenging zowaar de garantie dat hij op een dag een kans zou krijgen om zijn ‘vriend’ op te volgen. Huh? In elk geval doet hij het anders. Voor de beker woensdag tegen 1B’er Union (3-1) deed hij het in 4-4-2. En zaterdag voor de competitie op Genk (1-1) koos hij voor 5-3-2. Opvallend: met een centrale verdediger extra en een heel laag blok bood hij Nicolas Lombaerts en co meer comfort.

In zijn eerste week toonde Custovic zich een pragmatische en tactisch flexibele coach. Vanderhaeghe ging meer uit van een vast systeem en varieerde daarin met een aantal spelprincipes en spelersprofielen. Dat deed hij twee jaar lang met succes, sportief én commercieel. Benieuwd wat er nog meer mogelijk is voor het weireldploegsje van Coucke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content