KRC Genk: minder dartel, maar fysiek en mentaal ijzersterk

© belgaimage

Net wanneer het leek te wankelen, stond KRC Genk op. De zege op Anderlecht geeft de competitieleider een nieuwe boost.

Een topteam herken je aan de manier waarop het reageert wanneer het moeilijk gaat. Na vijf opeenvolgende wedstrijden zonder zege (waaronder twee in de Europa League) rechtte Genk op Anderlecht de rug. Het maakte met één moment van klasse van Alejandro Pozuelo het verschil. Iets eerder had ook doelman Danny Vukovic met een fantastische redding de thuisploeg van een openingsgoal en mogelijke winst gehouden.

Op donderdag 26 juli vatte Genk tegen het Luxemburgse Fola Esch de lange reeks van snel opeenvolgende wedstrijden met inzet aan. Anderlecht was al de 29e match in vier maanden, terwijl de Genkse internationals al 33 matchen op de teller hebben.

Zo’n aaneenschakeling resulteerde zondagavond op Anderlecht in minder scherpte, maar vermoeid oogde Genk nog altijd niet. Anders kan het niet dat tien van de elf spelers die ook donderdag op Malmö aan de aftrap kwamen tegen een team dat donderdag verschillende spelers had gespaard voor deze topper in het laatste half uur fysiek nog een tandje bij konden steken.

Het Genkse spel is niet meer zo dartel, maar fysiek én mentaal blijft de ploeg van Philippe Clement ijzersterk. Zaten de spelers donderdag na het gelijkspel in Malmö nog in zak en as, dan sprongen ze zondag na de zege jubelend in het rond. Bij het verlaten van het veld werden ze net niet doodgeknuffeld door de bestuursleden wier emotionele reacties een glimp toonden van de ambitie die binnen heel de club leeft.

Wat een verschil met precies een jaar geleden. Toen viel Genk na een 3-2-nederlaag op KV Mechelen terug naar de achtste plaats. Een week later kostte een 1-1-gelijkspel thuis tegen Eupen trainer Albert Stuivenberg de kop. Week na week werden de spelers uitgefloten door de eigen fans, die één jaar later een kwartier na affluiten op Anderlecht nog aan het zingen waren.

Een jaar geleden telde Genk na 17 wedstrijden amper 22 punten, en had het al vijf keer verloren. Toen had het nog maar 23 keer gescoord en telde het 22 doelpunten tegen. Vandaag heeft het bijna dubbel zo veel goals gemaakt (41), meer dan twee per match dus. Twee Genkse spelers staan in de top vijf van de doelschutters in eerste klasse.

Samen zijn Leandro Trossard en Ally Samatta goed voor negentien goals. Een jaar geleden had Genk na zeventien matchen niemand in de top tien van de doelschutters en was Siebe Schrijvers met amper vijf goals topschutter van de Limburgse fusieclub.

Woensdagavond vat Genk zijn dertigste match dit seizoen aan, maar ook in het bekertreffen op Charleroi kan het niet even wat gas terugnemen. Ver geraken in de beker is namelijk één van de drie doelen dit seizoen, naast Europees overwinteren en in een goeie uitgangspositie play-off 1 kunnen aanvatten. Een prijs halen is een optie. Maandagmiddag won Philippe Clement al de Trofee Raymond Goethals als beste trainer, maar in Genk dromen ze van meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content