‘Kompany zal beoordeeld worden op hoe hij Anderlecht laat voetballen, minder op zijn eigen prestaties als speler’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de intrede van Vincent Kompany bij RSC Anderlecht, de nieuwe Belgische kampioen wielrennen en de F1-zege van Max Verstappen.

Vincent Kompany maakte vorige week zijn opwachting als speler-manager bij Anderlecht. Afgelopen weekend stond hij in een oefenpot tegen Oudenaarde een eerste keer langs de lijn. Welke indruk geeft hij je?

Jacques Sys: “Ik heb het in de geschiedenis van het voetbal nog maar zelden meegemaakt dat iemand zoveel lof en enthousiasme losweekt bij zijn intrede. En het moet gezegd: Kompany gaat daar uitstekend mee om. Zijn persconferentie was zeer overtuigend, in drie talen, met een intelligent discours, vlot en met een ongelooflijk charisma. Ik ben echt zwaar onder de indruk van hoe hij dit aanpakt -nog grootser dan ik verwacht had. Met een enorme zelfverzekerdheid, zonder in arrogantie te vervallen. Hij straalt uit zeer goed te weten welke richting hij uit wil met het team, zonder in betweterigheid te vervallen, zoals Hein Vanhaezebrouck dat wel deed, met het vingertje omhoog. Kompany doet het allemaal met een gezonde vastberadenheid, dat is wat dit Anderlecht nodig heeft. Zie maar met hoeveel gretigheid die jonge ploeg van hem zaterdag tegen Oudenaarde voetbalde. Je zou bijna kunnen stellen dat het bestuur van paars-wit uiteindelijk een gouden zet deed met de aanstelling van Kompany, en dan zeker in die nieuwe functie van speler-manager. Natuurlijk moet hij alles nog bewijzen. Kompany heeft geen ervaring als coach en vooral: hij heeft nog geen ploeg. De kern is veel te groot, meer dan de helft mag daar weg, maar geraakt voorlopig niet weg. Daarnaast moet er dan nog een kwaliteitsinjectie komen. Hijzelf is uiteraard een versterking achterin, hij zal de ploeg moeten trekken en dan blijft het afwachten of hij zich niet vergaloppeert, zoals bij de Rode Duivels ook wel eens gebeurde tegen mindere tegenstanders… Maar Kompany zal vooral beoordeeld worden op hoe hij Anderlecht straks laat voetballen, of hij de club weer op de rails krijgt, meer dan op zijn prestaties als speler.”

Tim Merlier kroonde zich zondag in Gent tot de nieuwe Belgische kampioen wielrennen. Een mooie winnaar van een saai BK?

Jacques Sys: “Het was inderdaad een saaie wedstrijd omdat al lang op voorhand duidelijk was dat de vier vluchters gegrepen zouden worden. In de verwachte sprint toonde Merlier dat hij momenteel de snelste renner in België is. Met de kanttekening dat Wout Van Aert zich tot tweemaal toe liet insluiten, ik wil het wel eens zien als hij voluit kan sprinten voor de zege. Maar goed, Merlier versloeg een week eerder ook al de Nederlandse kampioen Jakobsen na een indrukwekkende sprint in de Elfstedenronde. Een beetje vanuit het niets. Want begin dit seizoen zat hij zelfs nog zonder ploeg en reed hij rond in een neutrale, zwarte trui. Net als Van Aert en Mathieu van der Poel komt hij uit het veldrijden, maar daar stopt de vergelijking, want Merlier heeft eigenlijk geen enkele grote cross gewonnen en rijdt daar vrij anoniem mee. Het valt mij op dat Merlier niet overloopt van zelfvertrouwen en de grote uitspraken schuwt. Ik ben benieuwd hoe hij nu verder zal evolueren, soms is er maar een kleine vonk nodig om een carrière te herlanceren.”

In de Formule 1 won Max Verstappen de Grote Prijs van Oostenrijk, kan het seizoen dan toch nog spannend worden?

Jacques Sys: “Daar vrees ik voor. Maar het is in ieder geval zeer goed nieuws voor de F1 dat eens geen Mercedes wint. Want door hun dominantie is het een slaapverwekkend seizoen. In Oostenrijk hadden ze een offday, dat kan gebeuren, maar ik zie ze niet plots ineenstuiken. Ferrari en Mercedes werken op een budget dat drie keer zo hoog ligt als de rest van het pak, dat er eigenlijk voor spek en bonen bij rijdt. Daarom gaan er stemmen op om die budgetten te limiteren of alleszins meer in balans te krijgen met de andere renstallen. Net als vorig jaar kon Max Verstappen winnen in Oostenrijk, en dat na een spannend duel met Charles Leclerc, nog zo een jong talent. Het is voor de toekomst van de F1 zeer positief nieuws dat er zich nieuwe namen aandienen en een generatiewissel in de maak lijkt -Vettel en Hamilton zijn allebei al in de dertig. Verstappen barst van het talent, maar was tot dusver vaak te onbesuisd. Iets wat wijlen Niki Lauda ook al openlijk bekritiseerde. Je kunt Verstappen ook niet overdreven sympathiek noemen, veel mensen lusten hem niet, maar de hoop om de F1-sport weer wat kleur te geven ligt toch bij hem. Net als bij Leclerc, een jonge Fransman die wel sympathie geniet door de rust die hij uitstraalt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content