Kan OH Leuven het Union van dit seizoen worden?

© Belga Image
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

OH Leuven, dat zeer actief was tijdens de mercato, is erin geslaagd de mayonaise te doen pakken ondanks de talrijke wijzigingen in de ploeg.

Het was de grote verrassing aan het begin van dit seizoen. OH Leuven was zeer actief op de transfermarkt om een kern te vervangen die vooral gebaseerd was op geleende spelers en begon met een knal aan het seizoen door enkele toppers het vuur aan de schenen te leggen en te winnen van de kleinere clubs in de JPL. En dat dankzij een spectaculair spel met heel wat tempowisselingen en uitgekiende counters. Aanvoerder Mathieu Maertens, de onderschatte kapitein van de Leuvenaars, is de drijvende kracht achter het team waarin de jonge Louis Patris als verdediger de ballen verstuurt, Musa Al-Tamari zijn tegenstanders suf dribbelt en Casper De Norre maar blijft lopen.

Zal het verhaal van Marc Brys’ team vergelijkbaar zijn met dat van Union? De statistieken suggereren dat het eerder zal neigen naar dat van Beerschot onder Hernan Losada. Want achterin staat Leuven pas op een voorlaatste plaats wat betreft verwachte doelpunten tegen. En aan de andere kant van het veld presteren ze dan weer te goed, met zestien doelpunten voor ‘slechts’ 10,9 xG. Is dit een zeer effectief spelplan of een statistische anomalie? Het antwoord zal waardevolle aanwijzingen geven over de eindstand van OHL.

De tweede thuis van Union

Een eerste antwoord zou deze zaterdag al kunnen komen wanneer het Union, een ploeg met een zeer georganiseerde reputatie, in eigen huis mag ontvangen. De ideale test om te zien of de Brabantse aanval nog doeltreffend is tegen een verdediging die bestaat uit drie stevige rotsen, maar waarvan doelman Anthony Moris zich één keer meer moest omdraaien dan zijn Leuvense tegenhanger. OHL zal vertrouwen op hun nieuwe Spaanse spits Mario Gonzalez. De man lijkt zich al thuis te voelen in de aanval van Brys, want hij scoorde al drie keer tijdens zijn eerste matchen op Den Dreef, waaronder een dubbel tegen Charleroi. Een gunstige statistiek voor het kleine broertje van Leicester City.

Er is nog een andere statistiek die niet in het voordeel van de OHL is. Union voelt zich namelijk erg comfortabel op Den Dreef, want ze hebben er sinds 2018 niet meer verloren en hebben hun twee Europese wedstrijden – Union is uitgeweken naar Leuven omdat het eigen stadion niet voldoet voor sde UEFA – dit seizoen gewonnen.

Vorig jaar slaagde OHL er echter in om de troepen van Felice Mazzu te verslaan in het Dudenpark. Het bewijs dat de druïde Marc Brys ook in staat is het juiste toverdrankje te vinden om de Belgische vicekampioen te verrassen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content