Kan Andrij Sjevtsjenko met Olof Mellberg een ander oudje verschalken?

© IMAGEGLOBE

Oekraïne debuteert voor eigen publiek tegen Zweden.

“Er is geen racisme in Oekraïne”, verklaarde Oleg Blochin op de laatste persconferentie voor het duel tegen Zweden. De bondscoach blokte vragen in die richting resoluut af, hij wilde het vooral over voetbal hebben en was alle gepraat over politiek en boycot – heel wat landen sturen geen vertegenwoordiger naar deze openingswedstrijd voor het gastland – beu.

Benieuwd is het uitkijken naar de laatste stunt van Andrej Sjevtsjenko (35), die als hangende spits in steun van Artem Milevski de concurrentie kreeg (en afschudde) van Jevgen Konopljanka, in die rol actief bij Djnepr. Sjevtsjenko is prof sinds 1995 en van alle op het EK aanwezige spelers heeft hij de langste staat van dienst.

Bij de Zweden is het uitkijken of Johan Elmander het vertrouwen krijgt van bondscoach Erik Hamren. De spits van Galatasaray raakte een maand geleden geblesseerd aan het middenvoetsbeentje en trainde pas vrijdag voor het eerst volledig mee met de groep. Hij wordt aan de aftrap verwacht. Mocht Hamren toch aarzelen, dan start Zlatan Ibrahimovic allicht diep en komt Ola Toivonen (PSV) in steun van de geniale spits acteren. Verdediger Olof Mellberg (Olympiacos Piraeus) begint vanavond aan zijn vijfde groot tornooi. Hij speelde daarin élke minuut. In de selectie van de Zweden zitten trouwens negen spelers die ouder zijn dan dertig.

Voor het gastland is dit dus het debuut op het EK, al is dat relatief: de Russische ploeg die in 1988 onder leiding van de legendarische coach Valery Lobanovski de finale verloor, telde zeven spelers die in het land werden geboren. De ambitie nu is gematigder, volgens Blochin tackelen zijn verdedigers niet goed en scoren zijn spelers onvoldoende. Het gaat vooral om deelnemen, eerder dan winnen. Opvallend: op Andrej Voronin (Dinamo Moskou) en Anatoli Timosjtsjoek (Bayern Mûnchen) na, voetballen alle spelers uit de selectie nog in eigen land.

Beide ploegen speelden in 2011 twee keer vriendschappelijk tegen mekaar. Zweden won een keer en speelde een keer gelijk. Licht voordeel? (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content