Kabasele: ‘Als spits was ik niet efficiënt genoeg’

© Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Sterkhouder in de defensie bij RC Genk is Christian Kabasele (23), de Belg met Congolese roots werd pas anderhalf jaar geleden bij Eupen omgeschoold van spits tot verdediger. In Sport/Voetbalmagazine verschaft hij tekst en uitleg bij die geslaagde reconversie.

Kabasele was bij de U19 nog Belgisch jeugdinternational… als aanvaller. Ook bij Eupen was hij dat in de A-ploeg. Tot de trainer, de Spanjaard Bartolomé Márquez López, achterin krap kwam te zitten tijdens de start van het seizoen 2013/2014. Een compleet verbaasde Kabasele stemde in met het voorstel om te depanneren als verdediger: “Ik ging mijn laatste contractjaar in en wilde dus niet te moeilijk doen. Het experiment ging echter meteen zo vlot dat mijn ploegmaats me al snel Desailly of Thuram als bijnaam gaven. Toch zag ik het als een tijdelijke oplossing, in mijn hoofd was ik nog steeds Thierry Henry. Omdat ik geen zin had om elke keer als stoplap gebruikt te worden, vroeg ik een onderhoud met de trainer. Hij was duidelijk: voortaan was ik verdediger.”

“Toegegeven, als spits was ik niet efficiënt genoeg voor doel. Op mijn nieuwe positie achterin kreeg ik veel positieve commentaren. Na verloop van tijd dacht ik zelfs niet meer aan een toekomst als spits. Vanaf nu was ik het die de trappen kon uitdelen in plaats van omgekeerd”, lacht Kabasele. “Als ik nu op YouTube surf, is het niet langer om filmpjes te zoeken van Henry maar van Vincent Kompany.”

De droom van elke trainer

Gevraagd naar zijn mening over Christian Kabasele put de Genkse hulptrainer Pierre Denier zich uit in niets dan lovende woorden. “Samen met Kara is hij de sterkhouder van de ploeg. Sterk in de duels, leergierig, alles honderd procent in functie van zijn vak. Hij steekt veel tijd in fitness, stabilisatie-oefeningen, blessurepreventie: de droom van elke trainer. Ik zie een grote toekomst voor hem in het verschiet. Zeker als je bedenkt dat hij pas recent de switch maakte naar verdediger. Een stap die hij probleemloos zette.”

Ook bij Genk zien ze hem enkel nog als verdediger, tenzij… “Als we tien minuten voor tijd achterstaan, kan het wel een optie zijn hem de frontlinie in te sturen”, aldus Denier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content