Jürgen Röber, de man achter het onverwachte succes van Mouscron

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hoe een grote naam van het Duitse voetbal Excel Mouscron naar zijn hand zet.

Het klonk zeer vreemd deze zomer: de aanstelling van Jürgen Röber als nieuwe sportief directeur bij Excel Mouscron, waar hij het duo Yuri Selak – Humberto Piva opvolgde. Voor wie de 63-jarige Duitser niet kent: hij voetbalde bij Werder Bremen, Bayer Leverkusen en Bayern München en later trainde hij Hertha Berlijn, Wolfsburg en Dortmund. Zo iemand op Le Canonnier zien opduiken, leek onlogisch.

Hoe werkt zo’n man in Henegouwen? ‘Zijn enorme ervaring op het hoogste niveau merk je direct’, legt Quentin Walcarius uit. Walcarus is 31 en de rechterhand van de Duitser. Hij werkte tien jaar voor Moeskroen, voor hij er een jaar geleden opstapte, omdat hij zich niet meer met het project kon verzoenen. Sinds deze zomer is hij terug. Walcarius geldt als een specialist scouting, hij haalde onder meer Kevin Vandendriessche, Abdoulay Diaby en Noë Dussenne naar L’Excel en raadde er ook Landry Dimata aan. De directie vond dat toen geen interessante piste.

Met Röber en Paul Allaerts zit hij elke week samen. Röber ontdekt het Belgische voetbal en doet dat vanuit de regio Brugge. De Duitser woonde in Düsseldorf, maar liet na zijn aanstelling weten dat hij het belangrijk vond dicht bij het werk te wonen. De man logeert op dit moment op hotel in het Brugse.

Walcarius: ‘Hij legt uit hoe hij de werking van de club wil structureren en in detail welke spelersprofielen interessant kunnen zijn voor onze club. Onze samenwerking verloopt uitstekend, we vergaderen in het Engels. In het begin liep het in de praktijk nog wat moeilijk, maar nu brengt hij ontzettend veel tijd door in België.’

Uit de gesprekken blijkt dat Jürgen Röber een typisch product is van de Duitse school. Er moet worden gelopen. Walcarius: ‘Dat zei hij direct bij zijn aankomst. De basis van alles is het fysieke werk. Ik wil spelers hebben die lopen tot ze erbij neervallen. Je moet passie hebben en willen winnen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content