Jos Daerden: ‘Samara moet terug naar eerste, of we vertrekken hier wellicht’

© Belga
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Jos Daerden werkt tegenwoordig in Rusland, waar hij als assistent van Frank Vercauteren Samara vanuit de tweede klasse naar de Russische Premier League probeert te loodsen. Sport/Voetbalmagazine sprak met hem.

“Samara is een van de grootste steden van Rusland, met een rijke geschiedenis”, vertelt Daerden. “Hier maakte men vroeger de Sojoezraketten. Dat was tijdens de Koude Oorlog, een tijdperk waarin alles hier afgeschermd was, top secret! Tegenwoordig is er meer openheid. “

“Wat het voetbal betreft: men is begonnen met de bouw van een nieuw stadion voor het WK, Vladimir Poetin is onlangs de eerste steen komen leggen. Ik ontdek hier een andere cultuur en ik reis veel. Alle verplaatsingen gebeuren met het vliegtuig. We speelden al in Chabarovsk, op een dertigtal kilometer van de grens met China. Met wat minder mist had ik tot in China kunnen kijken. En Vladivostok, dat is ook een eind, dan ben je al dicht bij Japan. We vlogen ooit 20.000 kilometer op vier dagen tijd. Dat is wat anders dan in België waar de spelers al de indruk hebben dat ze naar het einde van de wereld reizen als ze per bus van Brugge naar Genk moeten.”

Promotie

Jos Daerden is bij tweedeklasser Samara aan de slag als T2. Nadat hij eerder toch Lierse heeft gecoacht in de Champions League en clubs van het niveau Standard, Genk, Twente trainde…

Daerden: “Als assistent kun je ook wel je ding doen. Ik was dat al onder Sef Vergoossen in Genk, onder Co Adriaense bij Metaloerh Donetsk, onder Michel Preud’homme bij Twente, nu onder Frankie Vercauteren… We weten waarom we hier zijn: Samara moet terug naar eerste klasse. Lukt dat niet dan is er zeventig à tachtig procent kans dat we vertrekken.”

“Maar het loopt goed. De winterstop duurt nog tot maart, er zijn nog dertien wedstrijden en we staan nu vierde maar erg dicht bij de tweede plaats die recht geeft op promotie. We spelen ook de kwartfinales van de beker tegen CSKA Moskou, nadat we eerder al twee eersteklassers uitschakelden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content