João Carlos (ex-Genk): ‘Van een terugkeer is voorlopig geen sprake’

© BELGAIMAGE

João Carlos Chaves, tegenwoordig speler van Spartak Moskou, ontkent de geruchten dat hij aast op een terugkeer naar de Belgische competitie.

Het stond terloops in enkele Belgische kranten: João Carlos Chaves (33) aangeboden bij Anderlecht. De Braziliaanse verdediger geniet in België een stevige reputatie: bij Lokeren (2004-2008) en later bij RC Genk (2008-2011) stond hij te boek als een sierlijke, technisch begaafde centrale verdediger die geregeld zijn doelpuntje meepikte. Een profiel dat veel clubs zoeken.

In de winterstop van het seizoen 2010/2011, enkele maanden voor Genk de titel zou pakken dankzij het gouden duo Kevin De Bruyne – Thibaut Courtois, werd hij voor 2,5 miljoen euro naar Rusland versluist. Het kapitaalkrachtige Anzji Makhasjkala werd zijn nieuwe werkgever. Daar voetbalde João Carlos aan de zijde van onder andere Mbark Boussoufa, Samuel Eto’o en landgenoot Roberto Carlos. Ondanks de grote namen in het elftal kon hij er rekenen op een basisplaats. Tot in 2013 de (geld)bubbel uiteenspatte en Anzji van zijn dure contracten af moest.

Spartak Moskou

Spartak Moskou bood een uitweg, het legde 750.000 euro op tafel voor de Braziliaan. De start bij zijn nieuwe club was veelbelovend, maar allerhande spierblessures gooiden vervolgens roet in het eten. Carlos kwam niet verder dan twintig wedstrijden. Ook dit seizoen blijkt een wispelturig lichaam een rem op zijn status in het elftal. Slechts in de helft van de tot nog toe gespeelde wedstrijden kon Spartakcoach Murat Yakin op hem rekenen. Bovendien loopt na dit seizoen zijn contract af. “Ik panikeer niet”, reageert Carlos Chaves vanuit Rusland. “Alle opties liggen open. Maar de transfermarkt opent pas over een maand, dus tot dan zal er weinig nieuws te rapen vallen. Van een terugkeer naar België is voorlopig geen sprake, maar ik sluit het ook niet uit. Net zoals ik een terugkeer naar mijn thuisland niet uitsluit.”

Dat hij uit Rusland weg wil, weerlegt de Braziliaanse verdediger met klem. “Mijn gezin en ik zijn perfect gelukkig in Moskou. Ondertussen wonen we hier toch al vier jaar en mijn twee kinderen (7 en 11 jaar) hebben hun vriendenkring op school.

“Dat ik bij Spartak minder aan spelen toekom, heeft louter te maken met blessurepech, want de coach gelooft in mij. Zo miste ik onlangs de match tegen Terek Grozny (4-2-nederlaag) door een spierverrekking. Jammer, want daardoor verliezen we de aansluiting met de vijfde plaats en wordt een Europees ticket bemachtigen zeer moeilijk. Mijn enige bekommernis nu is fit geraken voor die laatste twee wedstrijden om deze club toch nog diensten te bewijzen. De rest zien we nadien wel met mijn makelaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content