Joachim Löw: ‘Spanje heeft zijn stempel gedrukt op een tijdperk, daar zijn wij nog niet in geslaagd’

© BelgaImage

In Sport/Voetbalmagazine blikt Duits bondscoach Joachim Löw terug op 2014, het jaar dat hij de Mannschaft naar een wereldtitel leidde. En hij denkt ook al aan de toekomst.

Joachim Löw: “Het was ook voor mij persoonlijk het meest succesrijke jaar. Maar in de eerste plaats bracht het de bevestiging voor de arbeid die onze ploeg de voorbije jaren geleverd heeft. Dat begon al in 2004 samen met Jürgen Klinsmann. We stonden toen voor de vraag hoe we de Mannschaft zo verder konden laten ontwikkelen dat we voor een titel konden meespelen. Want in 2004 stonden we een eindje van de wereldtop af. Nu hebben we het hoogste bereikt, dat is een geweldig gevoel.”

De motor van de Duitse nationale ploeg begon op het WK pas echt goed te draaien toen aanvoerder Philipp Lahm weer van het middenveld naar de verdediging overgeheveld werd. Volgens een hardnekkig gerucht heeft het team – op Lahm na – de bondscoach daartoe gedwongen. Klopt dat?

“Ik had daar al voor het toernooi met de ploeg over gesproken”, reageert Löw. “Ik had aan Schweinsteiger en Khedira gezegd dat ze op het juiste moment moesten wachten. Dus zou Philipp Lahm het WK aanvatten als verdedigende middenvelder, daar was ik al uit. Philipp heeft dat uitstekend gedaan. Na de wedstrijd tegen Algerije was het moment daar om de opstelling te wijzigen. Ik heb daar natuurlijk met een paar spelers over gesproken. Ik luister naar hun mening, maar de beslissingen moet ik zelf nemen.”

Richting EK 2016

En wat na het winnen van de wereldtitel? Welke motivatie heeft een bondscoach dan nog? Löw: “Ik heb me na het WK bewust twee, drie dagen teruggetrokken, om na te gaan wat ik precies voelde, welke gedachten er in me opkwamen. Dring ik nog tot de spelers door? Ben ik in staat om ze nog beter te maken? Welke taak ligt er nu voor mij?”

Daar is de Duitse bondscoach ondertussen achter: “De taak is om het succes te bestendigen, om te tonen dat dit geen toevalstreffer was. Deze ploeg heeft veel potentieel en kan dat nog verder ontwikkelen. Die motivatie heb ik al gemerkt. Op het EK in 2016 zou ik de bevestiging daarvan willen zien. Die ambitie drijft mij. Spanje heeft drie titels op rij gewonnen, het heeft zijn stempel gedrukt op een tijdperk. Daar zijn wij nog niet in geslaagd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content