‘Jeugdvoetbal zonder buitenspel is noodzakelijk’

© IMAGEGLOBE

Op 20 april stemt de raad van bestuur van de profliga over een aantal voorstellen voor veranderingen bij de elitejeugd die zijn voorgedragen door de jeugdcoördinatoren van de eliteclubs.

Die gaan onder meer over de verlenging van de speelduur, om per wedstrijd meer spelers langer te kunnen laten meespelen. Maar ook om langer op kleinere ruimtes te blijven spelen. Vanaf volgend seizoen zal er zo goed als zeker een jaar langer 5 tegen 5 gespeeld worden op een kwart van het veld (tot en met U9) en ook een jaar langer 8 tegen 8 op een half veld (U10 & 011).

Het zijn aankomende wijzigingen die Bob Browaeys, sporttechnisch coördinator van Voetbalfederatie Vlaanderen, toejuicht.

“De profliga besliste een jaar of vijf geleden om de jeugd een jaar vroeger op een grote ruimte te laten spelen”, zegt hij. “Maar dat was niet conform het bondsreglement. Dus dat vroeg om een regularisatie. Wij van het technisch departement zijn voorstander om zolang mogelijk op kleine ruimtes te spelen. Dan komen kinderen meer aan de bal, is er meer beleving, kunnen ze meer scoren, zich technisch beter vervolmaken en leren ze sneller beslissingen te nemen. Nu spelen kinderen van tien jaar al 11 tegen 11 op een groot veld, hoewel die qua lichaamsbouw, snelheid en uithouding maar de helft van een volwassene zijn. Dat is alsof volwassenen zouden moeten spelen op een veld van 200 meter lang en 130 meter breed.”

“De bedoeling is eigenlijk om zo snel mogelijk pas vanaf de U13 naar 11 tegen 11 te gaan. Dan valt dat samen met de overgang van lager naar middelbaar onderwijs, het moment waarop een kind in staat is om abstract te beginnen denken. Wat ons in het jeugdvoetbal eigenlijk vooral stoort, is de buitenspelregel. Door die toe te voegen, krijg je een ander soort voetbal: voetbal met ruimtes in de rug die vroegrijpe spelers uitnodigen om erin te duiken en wedstrijden te beslissen op kracht in plaats van op techniek. Voetbal zonder buitenspel is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de pure voetbalbasics.” (CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content