Jbari: ‘Club Brugge kan het Anderlecht nog lastig maken’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Analist en ex-speler van onder meer Club Brugge en Anderlecht Nordin Jbari blikt in Sport/Voetbalmagazine vooruit naar play-off 1.

Eerst en vooral wil Jbari duidelijk maken dat hij tegen het play-offsysteem is. “Door de behaalde punten te halveren, devalueer je je eigen traditionele kampioenschap”, vindt de voormalige spits. “En door de topploegen twee keer extra tegen elkaar te laten spelen, devalueer je ook nog eens je eigen classico’s. Ik vind niet dat het spelniveau is verhoogd door play-offs in te voeren.”

Anderlecht en Club

Jbari wikt en weegt de kansen van de zes ploegen in PO1. Anderlecht wordt volgens hem nog steeds kampioen, ondanks de minderen terugronde in de reguliere competitie, al verwacht hij dat ook Club Brugge nog sterk zal komen opzetten.

Jbari: “Hun middenveld met Donk, Vadis en Vázquez is veel sterker dan dat van Anderlecht met Biglia, Kljestan en Praet. Het middenveld van Anderlecht is pas beginnen draaien toen Praet in de ploeg is gekomen, omdat Biglia en Kljestan niet zo goed zijn in het naar voren voetballen, in de transmissie van het spel naar de aanval. Dat is wel een kwaliteit van een fantastisch talent als Praet. Maar nu hij sinds anderhalve maand wat is weggezakt, wat logisch is gezien zijn leeftijd, moeten Biglia en Kljestan het weer op hun manier doen en dat lukt niet zo best. In Gent waren het Kouyaté en Nuytinck die het spel moesten maken, omdat de twee verdedigende middenvelders niet aanspeelbaar waren, en dat verliep evenmin vlot. Bij Club Brugge staat Donk nu voor de verdediging en die is sterk op defensief vlak, maar hij kan ook voetballen. Een verticale bal naar een buitenspeler trappen zoals hij dat kan, dat zie ik Biglia niet doen. Maar eigenlijk is Vadis de beste op die plaats.”

“Het is raar om te zeggen, maar ik vind dat Club in hun basiselftal momenteel meer talent hebben dan Anderlecht, meer individuele kwaliteit. Niet alleen op het middenveld, ook voorin. Refaelov vind ik een geweldige speler. Lestienne is in volle progressie en zette een grote stap vooruit. Niet omdat hij veel scoort, het verschil is: de manier waarop hij de bal vraagt, zich aanspeelbaar maakt en voor doel komt. Er is niet alleen maar zijn snelheid. En Bacca is een heel sterke spits. Die zal ook in play-off 1 blijven scoren, want hij zit vol vertrouwen. Al gezien hoe die loopt, hoe die aanzet voor vijftien à twintig meter? Hij moet niet forceren, hij vliegt precies. Indrukwekkend! Dat zijn drie topspelers. Anderlecht heeft Mbokani. Jovanovic zie ik nog altijd liever op het veld dan op de bank en Bruno is een goeie speler, zij het niet zo talentrijk als Praet. Maar als Mbokani vertrekt, moeten er twee spitsen bij komen, vind ik.”

Zulte Waregem

“Ze worden geen kampioen, maar ik zie ze ook niet helemaal wegzakken, omdat ze echt een spelconcept hebben. Anderlecht bijvoorbeeld heeft dat niet. Wat er bij Zulte Waregem opvalt, is het plezier waarmee er gespeeld wordt. Hun kracht is het systeem met mensen die vanuit de tweede lijn komen. Berrier is slim, hij verplaatst zich goed, rechtsback De fauw is een onderschatte speler met een niet onbelangrijke rol in de opbouw en met Malanda beschikken ze over een sterke schokbreker voor de verdediging. Maar de belangrijkste pion in het spelsysteem is Leye, die goed is voor doel en daar ook een beetje als pivot kan spelen.”

Genk

“Ik hou wel van die ploeg en van Mario Been. Hij komt goed over, speelt offensief, maar het team vond zijn evenwicht nog niet. Er zijn te veel ups en downs. Op het middenveld is Hyland een hele goeie, maar in een slechte dag kan hij ook echt slecht zijn; en Gorius is niet iemand die veel verdedigt. De verdediging veranderde ook al vaak. En ik weet dat Simaeys populair is in Limburg, maar … om verder progressie te kunnen maken, is er op zijn positie toch iemand anders nodig, vind ik.”

Lokeren

“Harbaoui maakt het verschil: hij weegt op een verdediging, kan als pivot spelen, is goed met het hoofd, aanwezig in het strafschopgebied en hij is ook een killer. Met Leko is er iemand die hem kan bereiken, en Persoons en Overmeire zijn mannen die veel werk leveren in de schaduw. Het is een goed georganiseerde ploeg die zonder druk speelt. De voorzitter is gekalmeerd en Peter Maes slaagt erin iedereen altijd scherp te houden. Maar soms overdrijft hij. Om een grote club te kunnen trainen, zal hij dat een beetje moeten veranderen. Soms is het alsof hij aan de zijlijn playstation staat te spelen. Dat kan je bij Anderlecht en Club Brugge niet doen. Dat kan je met Persoons doen, maar niet met Mbokani, Jovanovic en Biglia.”

Standard

“Omdat het daar in het begin al meteen grote crisis was. Kanu is voor mij de beste centrale verdediger van de competitie, Van Damme de beste linksachter en Ezekiel en Batshuayi twee jonge topspitsen, maar er is meer nodig dan dat. Er is geen rechtsback, er is geen targetspits in de kern, op de flank missen ze iets en er ontbreekt ook een createur. Roland Duchâtelet moet begrijpen dat hij nu bij een topclub zit en spelers van dat niveau moet halen. Voorzitters die niets van voetbal kennen storen mij niet, maar ze moeten zich omringen met mensen die er wel verstand van hebben én naar hen luisteren. Maar ik heb niet de indruk dat Jean-Francois de Sart gehoor bij hem krijgt. Play-off 1 zal voor Standard afhangen van het feit of Ezekiel helemaal fit geraakt of niet. Zonder hem verandert het hele systeem en is Standard een andere ploeg.”

Slotsom

De conclusie van Jbari’s betoog is dat Anderlecht kampioen wordt. Jbari: “Club Brugge wordt tweede, Zulte Waregem of Genk derde. Zet maar Zulte Waregem, zonder te veel blessures en transfergeruchten. Vijfde wordt Lokeren en zesde Standard.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content