‘Jason Denayer is géén rechtsback’

© Belga Image
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

De centrale verdediger van Celtic Glasgow, die voor het eerst werd opgeroepen voor de Rode Duivels, leverde Lierse nog een opleidingsvergoeding van 275.000 euro op.

Dik anderhalf jaar geleden nog maar speelde Jason Denayer (19) zijn eerste wedstrijden elf tegen elf op een volledig veld. Tot dan genoot hij zijn opleiding ruim vier jaar lang in de Belgische academie van Jean-Marc Guillou in Tongerlo. Een opleiding zonder competitievoetbal en met trainingen op blote voeten. Daarvoor zat de Brusselaar – zoon van een blanke vader en een Afrikaanse moeder – bij de U13 van Anderlecht, waar hij samenspeelde met Anas Tahiri en bevriend was met Dylhan Necipoglu, een jongen uit de provinciale jeugd van paars-wit. Tahiri en Necipoglu behoorden tot de eerste zeven spelertjes met wie de controversiële JMG Academie in 2008 in Tongerlo van start ging. Denayer bood zich enkele maanden later zelf aan.

‘Ik herinner me dat we hem bij Anderlecht als spits aan het werk zagen. Hij overtuigde ons niet. Dat deed hij nadien wel tijdens een stage bij ons, als verdediger’, zegt Thomas Caers, destijds opleider in de JMG Academie en vandaag de bezieler van de Essevee Soccer School in Waregem. Denayer keerde JMG begin 2013 de rug toe, net als Necipoglu en Théo Bongonda. Over Denayers vertrek uit Tongerlo is Caers duidelijk: ‘Als Maged Samy hem op zestienjarige leeftijd zoals beloofd een contract had aangeboden, speelde hij nu bij Lierse. Hij was er klaar voor. Hij was de grootste van allemaal, de sterkste ook, en hij wilde meer.’

Kleine troost is dat Lierse voor Denayer nog een opleidingsvergoeding van ongeveer 275.000 euro opstreek bij Man City. Dat verhuurt hem dit seizoen aan het Schotse Celtic. Daar speelt hij nu zijn eerste wedstrijden op het hoogste professionele niveau.

Jason Denayer met de Belgische U19
Jason Denayer met de Belgische U19© Belga Image

Zijn selectie voor de Rode Duivels komt dan ook erg snel. Gert Verheyen selecteerde hem al voor de nationale U19, Johan Walem liet hem in maart 2014 debuteren bij de U21. Aan de zijde van Dino Arslanagic zag Denayer toen sterretjes tegen Anderlechtspits Aleksandar Mitrovic, die twee keer scoorde.

Marc Wilmots selecteerde hem nu voor de interlands tegen Andorra en Bosnië, onder meer omdat hij polyvalent zou zijn. Caers bestrijdt dat: ‘Jason heeft altijd als centrumverdediger gespeeld. Bij FC Paris, toen de club van Guillou, testte hij eens als rechtsback. Dat werd geen meevaller. Jason is géén rechtsback.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content