Jason Denayer geldt als dé referentie in de Lyonverdediging

© Belga Image

De 23-jarige Rode Duivel toont zich bij het team van Bruno Génésio een defensieve sterkhouder door zijn maturiteit, spelvolume en snelheid.

Komende vrijdag wacht er een verplaatsing naar het als achtste geplaatste Stade Rennais, waarbij Ol. Lyon er goed aan zou doen om een driepunter te veroveren. Want de werkgever van Jason Denayer staat na 29 van de 38 speeldagen in de Ligue1 met 53 punten op de derde plaats, na koploper PSG (77) en het verrassende Lille OSC (57) van goudhaantje Nicolas Pépé.

Ook al speelde de Brusselaar geen minuut tegen Rusland en Cyprus bij de eerste EK-kwalificatieduels, toch scoorde de tienvoudig Rode Duivel goede punten bij bondscoach Roberto Martínez door zijn eerste maanden in de Franse competitie. Ol. Lyon betaalde vorige zomer 6,5 miljoen euro aan Manchester City voor een vierjarige overeenkomst voor de centrale verdediger, die zijn basisopleiding in België genoot bij Anderlecht en ook nog uitkwam voor de Jean-Marc Guillou-academie in Tongerlo, waar op blote voeten werd gespeeld en getraind.

Geboren optimist

Denayer vormt een fysiek ijzersterk duo centraal achterin met Marcelo. Hij geldt als dé referentie in de verdediging van Ol. Lyon. Terwijl de 31-jarige Braziliaan vooral uitblinkt door zijn kopbalsterkte, is het onze landgenoot die een uitstekend complement vormt door zijn maturiteit, spelvolume en snelheid. ‘Tegenwoordig train ik nog wat bij voor de trainingen beginnen’, verklaarde de ex-huurling van Celtic (2014/15), Sunderland (2016/17) en Galatasaray (2015/16 en 2017/18) onlangs in L’Equipe. ‘Het gaat dan om specifieke oefeningen om blessures te voorkomen. Die professionele houding betaalt zich sowieso terug. Dat merk ik al een tijdje ondertussen.’

Bij zijn eigen team is enkel Ferland Mendy nog explosiever, maar Denayer kan zich enkel een demarrage herinneren van Liverpoolflankspeler Sadio Mané die hem ooit pijn deed. Maar daarvoor moeten we dus al enkele seizoenen terugkeren. Denayer hoopt, als geboren optimist, dat er stilaan een einde komt aan de onregelmatigheid in de prestaties van zijn ploeg, om zo op het einde van het seizoen te kunnen blinken met de titel van Frans vice-kampioen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content