Januzaj voegt zich bij select clubje: één interlandgoal en ook nog eens op een WK

© BELGA
Jarno Bertho
Jarno Bertho Freelancejournalist

Slechts één keer scoren voor het vaderland en dat ook nog eens op een wereldkampioenschap doen is behoorlijk uniek. Amper vier Belgen deden het in het verleden. Adnan Januzaj hoort daar (voorlopig) ook bij.

Stéphane Demol

Eénmalig doelpuntenmaker als Rode Duivel en dat tijdens één van de meest legendarische wedstrijden ooit van de nationale elf. Stéphane Demol tekende voor het belangrijkste doelpunt in de confrontatie met de Sovjet-Unie op het WK in 1986. “Daar sé“, kirde Rik De Saedeleer op die bewuste zondagavond waarop Demol de 2-3 hard voorbij doelman Rinat Dasaev kopte.

Het was het belangrijkste doelpunt van de avond in die zin dat het België voor het eerst in die wedstrijd op voorsprong bracht. De interlandcarrière van Demol stopte uiteindelijk na 38 wedstrijden en één goal in Nou Camp.

Michel De Wolf

We gaan terug naar de vooravond van 12 Juni 1990. De Rode Duivels openen hun WK in het Stadio Marc’Antonio Bentegodi in Verona. België zou er zijn drie groepsmatchen in afwerken. De eerste tegenstander is Zuid-Korea. Vlak na de rust opent Marc Degryse de score met een weergaloze lob van ver buiten het strafschopgebied. Even later werpt ook Michel De Wolf zich in de strijd voor knapste doelpunt van de avond.

De verdediger haalt uit van buiten de zestien. De Zuid-Koreaanse doelman Choi In-Young is kansloos; de streep van De Wolf verdwijnt snoeihard in de kruising. De Wolf – nooit een veelvoudige doelpuntenmaker geweest – zou slechts één keer scoren in zijn periode als Rode Duivel.

Peter Van der Heyden

Een verdediger die een assist geeft voor een andere. Het is eerder uitzonderlijk, maar op het WK in Zuid-Korea en Japan overkwam het de Rode Duivels. In de openingswedstrijd tegen Japan stuurde Eric Van Meir knap Peter Van der Heyden door de buitenspelval. De toenmalige rechtsback van Club Brugge werkte knap af door doelman Seigo Narazaki knap te lobben. Het doelpunt bezorgde België een welverdiend punt (2-2) tegen het gastland.

Het ging bovendien om een broodnodig punt, mede waarmee de Rode Duivels zich later ten koste van Rusland en Tunesië kwalificeerden voor de achtste finales. Het was destijds in Saitama pas de vijfde interland waarin Van der Heyden aantrad. Hij zou dat wedstrijdaantal uiteindelijk aandikken tot 21, maar wat betreft aantal interlandgoals bleef hij bij die beheerste treffer tegen Japan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content