Is Anderlecht te jong om prijzen te halen?

© Belga
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘Is Anderlecht te jong om prijzen te halen?’, dat is de vraag die Sport/Voetbalmagazine voorschotelde aan een aantal voetbalkenners. Hier alvast een kleine bloemlezing.

De drie analisten van dienst zijn Jean-François Remy, journalist bij RTBF en assistent van Johan Walem bij de nationale beloften. Johan Walem zelf, en ook Thomas Chatelle, tegenwoordig analist voor Belgacom TV.

Johan Walem: “Mij ga je niet horen beweren dat een team te jong is. Ik zie ook een paar goeie jonge spelers bij Club Brugge. Ook Genk, dat zijn identiteit wat was kwijtgeraakt, gaat opnieuw die weg op. Natuurlijk maken die jonge spelers soms fouten en missen ze continuïteit, maar dat is onvermijdelijk. Je moet dat accepteren en geduld tonen. Anderlecht kan een fantastisch team uitbouwen als ze blijven. Ik heb liever een goeie jongere die speelt in België dan een die op de bank zit in het buitenland. Ik stel vast dat het voor Junior Malanda, Thorgan Hazard en Michy Batshuayi niet makkelijk is om zich door te zetten bij hun nieuwe ploeg.”

Jean-François Remy: “Dat jonge team van Anderlecht kan dit jaar al Belgisch kampioen worden. Al zijn ze nog niet rijp genoeg om een match om de drie dagen goed te beheren. Dat verklaart waarom het voor een Europese match nog eens mis gat. Meer ervaren spelers nemen geen gas terug in een gewone competitiewedstrijd. Bij Real en Barcelona zie ik spelers die even sterk presteren in de eigen competitie als drie dagen later in de Champions League. In dat opzicht zou dat voor Anderlecht kunnen doorwegen in de titelstrijd.”

Thomas Chatelle: “Het grootste probleem van Anderlecht heeft niets met leeftijd te maken. Het talent om kampioen te worden is er. Dan heb ik het over individueel talent, want op collectief vlak blijf ik op mijn honger zitten. Dat is een probleem dat al jaren aansleept. Men blijft maar rekenen op flitsen van individuele klasse, het algemeen spelniveau stijgt niet. Ik zie geen georganiseerde pressing, geen herkenbare want ingestudeerde spelfases. Hasi komt de verdienste toe dat hij zijn spelers goed samenbrengt en motiveert en dat hij jonge spelers kansen geeft, maar ik verwacht meer van hem, hij moet iets opbouwen, zoals Michel Preud’homme bij Club is gelukt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content