Inter oudste ploeg in de CL, Leverkusen jongste

© Amandine Noel / Icon Sport

Als Inter erin slaagt om dit seizoen de Champions League te winnen, is het meteen de ‘oudste’ ploeg die de beker met de grote oren binnen haalt.

Zo leert althans een rekensom die de Italiaanse gezaghebbende sportkrant Gazzetta dello Sport maakte. Bij de start van de terugwedstrijden van de achtste finales in de Champions League stelde de Gazzetta een lijstje op van de gemiddelde leeftijden (op basis van de startende elf in de groepsfase) van de zestien ploegen die nog actief zijn in de CL-editie van dit jaar.

Helemaal bovenaan staat Inter Milan met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar en 11 maanden. Gevolgd door Apoel Nicosia, AC Milan en Napoli. Drie Italiaanse ploegen in de top vier dus. Echt kansen geven aan de jeugd kan je dat niet noemen.

Ploegen die dat wel doen, zijn Arsenal, FC Basel en Bayer Leverkusen, dat met gemiddeld 25 jaar de jongste ploeg in de CL bezit.

Dat Inter een zeer ervaren ploeg heeft, mag geen verrassing heten: alleen al de aanwezigheid van aanvoerder Javier Zanetti (38 jaar) jaagt dat gemiddelde de hoogte in. Voeg daar nog Lucio (33), Samuel (33), Cambiasso (31), Julio Cesar (32) en Stankovic (33) aan toe en dan weet je dat de jonkies Coutinho, Ranocchia en Alvarez amper voor (jeugdig) tegengewicht kunnen zorgen. Volgens de Gazetta dello Sport ligt de grootste uitdaging van trainer Claudio Ranieri dan ook in het vernieuwen van zijn spelerskern tijdens de komende zomertransferperiode.

Liverpool de jongste CL-winnaar van de voorbije tien jaar

De Italiaanse sportkrant maakte daarnaast ook nog eens een lijstje met de gemiddelde leeftijd van de voorbije tien Champions Leaguewinnaars. Ook daar blinken de twee Milanese clubs uit in ‘ervaring’. De oudste succesrijke ploeg in de voorbije tien CL-edities was het AC Milan van Carlo Ancelotti dat in 2007 won met een elftal dat gezamenlijk 31 jaar en 1 maand telde.

Jongste kampioen der kampioenen was Liverpool dat in 2006 zegevierde met een elftal dat gemiddeld 26 jaar en 11 maanden oud was.(MS)

De lijst (gemiddelde leeftijd afgaande op de basiselftallen in de groepsfase):

Inter Milan (Ita) – 31 jaar en 11 maanden

Apoel Nicosia (Cyp) – 30 jaar en 9 maanden

AC Milan (Ita) – 29 jaar en 9 maanden

Napoli (Ita) – 29 jaar

Zenit Sint-Petersburg (Rus) – 28 jaar en 4 maanden

FC Barcelona (Spa) – 27 jaar en 8 maanden

Chelsea (Eng) – 27 jaar en 8 maanden

Marseille (Fra) – 27 jaar en 5 maanden

Lyon (Fra) – 27 jaar

Real Madrid (Spa) – 26 jaar en 8 maanden

CSKA Moskou (Rus) – 26 jaar en 1 maand

Bayern Munchen (Dui) – 25 jaar en 11 maanden

Benfica (Por) – 25 jaar en 11 maanden

Arsenal (Eng) – 25 jaar en 10 maanden

FC Basel (Zwi) – 25 jaar en 7 maanden

Bayer Leverkusen (Dui) – 25 jaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content