‘Ik wens onze clubbestuurders in 2018 meer visie en stabiliteit toe’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, blikt terug op het voorbije sportweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de machtsoverdracht bij Anderlecht, de crisis van Zulte Waregem en de toekomst van het Belgische voetbal.

S/VM: Hoe interpreteer je de coup die Marc Coucke pleegde bij Anderlecht?

JACQUES SYS: Het was een grote verrassing, ik denk zelfs voor veel mensen binnen de club. Maar het past bij de ambities van een ambitieuze zakenman. Marc Coucke is niet gemaakt voor een figurantenrol, hij wil overal op het hoogste podium staan, ook in het voetbal. In die zin is Anderlecht voor hem een mooie opportuniteit, want bij Oostende botste hij op de grenzen van die club. Zijn overname van Anderlecht is dus wel begrijpelijk, maar er hangt ook een raar kantje aan door zijn grote affiniteit met KV Oostende, de club waar hij al heel zijn leven vurig voor supportert en die toch in niets te vergelijken valt met de Brusselse trots.

KVO is een echte volkse bedoening, terwijl je in het Astridpark toch meer het aristocratische aspect van de voetballerij aantreft. Ik ben benieuwd hoe die wisselwerking zal verlopen. Want het DNA van een club verander je niet zomaar. Ik denk niet dat er plots overal de polonaise zal gedanst worden op Anderlecht, Coucke zal zich dus wat moeten aanpassen en hij is slim genoeg om dat te doen.

‘Het DNA van een club verander je niet zomaar.’

Dit seizoen moet je volgens mij nog geen grote koerswijziging bij Anderlecht verwachten. De vraag is zelfs of dat de volgende jaren wel zo zal zijn, want de kloof met de Europese top blijft maar groeien. Coucke zal zijn portemonnee moeten opentrekken, maar het valt af te wachten in welke mate hij dat zal doen.

Sowieso is het ongelukkig dat hij pas op 1 maart de touwtjes in handen neemt, want daardoor ontstaat nu een periode van grote onduidelijkheid. Dat enerveert sommigen, kijk maar naar de reactie van Herman Van Holsbeeck. Ik ben trouwens benieuwd wat die zal doen na de machtsoverdracht, want hij heeft toch altijd beweerd dat zijn lot verbonden is aan dat van Roger Van den Stock en dat hij uit loyaliteit zou stoppen de dag dat Van den Stock vertrok.

S/VM: Zulte Waregem begon sterk aan het seizoen, maar pakte vervolgens 4 op 36. Wat moet daar gebeuren? En zijn ze echt degradatiekandidaat, zoals ze zelf beweren?

SYS: Neen, ze zijn geen degradatiekandidaat, daarvoor hebben ze toch te veel materiaal in huis. Andere clubs zijn zwakker. De komende wintermercato wordt belangrijk, daar zal Francky Dury moeten rechttrekken wat scheef liep.

‘Ik denk dat Dury wel iemand is die voor de spiegel staat en zichzelf in vraag stelt.’

Toch vind ik het vreemd dat hij bij het begin van de competitie nog toeterde dat dit de beste kern was waar hij ooit mee werkte en nu plots overal van de daken schreeuwt dat er absoluut kwaliteit bij moet. Dan heb je toch een foute inschatting gemaakt. Dury zag zijn macht binnen Zulte Waregem steeds groter worden, dus draagt hij in deze crisis ook grote verantwoordelijkheid.

Ik denk dat Dury wel iemand is die voor de spiegel staat en zichzelf in vraag stelt. Alleen doe je dat als trainer moeilijk openlijk, want dan stel je je kwetsbaar op naar je spelers toe. Ik heb er vertrouwen in dat Dury dit recht zet. Een ontslag acht ik overbodig, tenzij de groep uitgekeken is op de trainer, maar dat gevoel heb ik toch niet echt bij dit Essevee.

Dury heeft grote verdiensten in de evolutie van die club en heeft voldoende bewezen dat hij een vakman is die op korte termijn een ploeg kan neerzetten. Zulte Waregem kiest dus beter voor continuïteit.

‘Er wacht Roberto Martínez een zware opgave in Rusland. Hij zal duidelijkheid moeten brengen over de rolverdeling binnen de ploeg.’

S/VM: Wat wens je het Belgische voetbal toe voor 2018?

SYS: De clubbestuurders: een beetje visie en stabiliteit. Want op dat vlak hebben we een triest dieptepunt bereikt: er zijn in onze eerste klasse nog maar drie trainers actief bij de club waar ze begin vorig jaar werkten. Dit seizoen veranderden al 16 van de 24 profclubs van trainer. Vaak wordt er in interviews of persconferenties over continuïteit, jeugdwerking en stabiel beleid gesproken, maar steeds weer blijken het holle woorden en krijgen we een niet te stoppen vloed van buitenlanders over onze competitie heen, waarbij er zeer weinig sprake is van enige visie. In 2018 moet dat anders en beter.

En voor onze nationale ploeg wens ik dat ze eindelijk datgene kunnen waarmaken wat iedereen deze generatie al zoveel jaren toedicht. Op het WK in Rusland moet het gebeuren, want anders ga je toch spreken van een overroepen generatie. In Brazilië speelden ze eigenlijk maar één goede wedstrijd -tegen de VS- en op het EK in Frankrijk gingen ze eruit tegen het bescheiden Wales. Dat is onvoldoende als je ziet welk talent voor handen is en hoe deze generatie uitblinkt in het buitenland.

Er wacht Roberto Martínez een zware opgave in Rusland. Hij zal duidelijkheid moeten brengen over de rolverdeling binnen de ploeg. Hij zal keuzes moeten maken: krijgt De Bruyne of Hazard de sleutel van de ploeg in handen? Ik kijk ernaar uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content