Hoeness: ‘Het Duits van Guardiola is niet slecht’

© IMAGEGLOBE

Bayern München geldt als een van de favorieten voor de eindzege in de Champions League dit seizoen. Sport/Voetbalmagazine praatte in München met voorzitter Uli Hoeness over de succesformule van Bayern en de keuze voor Pep Guardiola.

Hoeness: “Na de verloren CL-finale tegen Chelsea vorig seizoen was de club een paar weken in shock. Daarna hebben we in een open gesprek gezocht naar onze fouten en naar mogelijke oplossingen. De conclusie was dat we overtuiging misten en geen voldoende sterke vervangers hadden voor een paar sleutelspelers.”

“Dit seizoen zijn al onze aanwinsten voltreffers. De afgelopen dagen las ik met plezier interviews met Dante en Javi Martínez: goeie verhalen, met interessante mensen met een mening. Dat stemde me tevreden: dat we niet alleen goeie voetballers maar ook sterke karakters haalden.”

Een trainer die heel de wereld wil

Met het vastleggen van Pep Guardiola realiseerde Bayern ondertussen wellicht al zijn voornaamste transfer voor volgend seizoen. De voorzitter vertelt in Sport/Voetbalmagazine hoe die onderhandelingen verliepen: “Op 18 december was ik in New York bij hem thuis op zijn appartement. Na dertig seconden had ik het gevoel dat we een band hadden. Vier uur hebben we gepraat, over alles en nog wat. Pep is open minded, erg emotioneel betrokken ook, en dat hebben we graag. Ik voorspel dat hij weinig problemen gaat kennen. Over voetbal spreken bij Bayern Karl-Heinz Rummenigge en ikzelf. Franz Beckenbauer is tv-commentator, zijn invloed in de club is op dit moment zero.”

Ook legt Hoeness de keuze van Bayern voor de ex-trainer van FC Barcelona uit: “Drie jaar geleden hadden we een toernooi in München waar Barcelona aan deelnam. Daar dronken Karl-Heinz en ik een koffie met Guardiola. Toen hij terug naar zijn team moest, keerde hij zich om en zei: ‘Ik kan me inbeelden dat ik op een dag voor Bayern zou werken.’ Dat heb ik altijd onthouden.

“Wordt Jupp Heynckes in mei geen 68 maar 58, hadden we niet aan Guardiola gedacht. Dit was een unieke kans om een trainer te halen die heel de wereld wil. Titels winnen is – voor ons toch – heel belangrijk, maar minstens even belangrijk is een coach vinden die een filosofie heeft. Heynckes heeft er één, Guardiola ook. Toen de opvolging van Heynckes aan bod kwam, heeft Karl-Heinz met Guardiola gebeld en is hij naar Barcelona gegaan. In oktober zei Pep aan Kalle dat hij graag eens met mij zou praten, voor hij besliste of hij met ons samen zou werken. Zo ben ik naar New York getrokken. Na vier uur vroeg hij: zal ik nu het contract tekenen? Ik antwoordde: geen slecht idee.”

Guardiola leert Duits

“Ik weet zeker dat Guardiola bij andere clubs veel meer had kunnen verdienen, maar bij Bayern vindt hij een soortgelijke clubfilosofie als bij Barcelona”, verklaart Hoeness de motivatie van de Spanjaard. “Toen ik in New York arriveerde, was hij al vier of vijf weken bezig met Duitse les, en had hij alle wedstrijden van Bayern sinds augustus bekeken. Hij kende alle spelers, hun kwaliteiten en gebreken. Kalle en Matthias Sammer hebben hem onlangs in Zurich ontmoet. Matthias zei dat zijn Duits niet slecht is. Hij volgt een paar keer per week privéles Duits.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content