Hoefkens: ‘Christoph Daum was de beste trainer’

© Belga

In Sport/Voetbalmagazine blikt Carl Hoefkens (36) terug op negentien jaar profvoetbal. Zo legt hij onder meer zijn verschillende trainers in de weegschaal.

Erik Gerets was top, ongelofelijk hoe hij een groep kon samenhouden. Chapeau dat hij Lierse, een modaal provincieploegje, in drie jaar tijd naar de titel loodste’, zegt Carl Hoefkens, die enkele trainers tegen het licht houdt. ‘Harm van Veldhoven en Marc Brys vind ik nog altijd onderschat. Warme mensen ook, net zoals Johan Boskamp. Soms hard, maar ook lachen en zwanzen. De manier waarop hij Engels sprak…(schatert) De spelers verstonden ‘nul de kl…’ van zijn tactische besprekingen.

‘Met Adrie Koster had ik een goede band, al heb ik dikwijls gevloekt. “Waarom spelen we zo open?” Iets te weinig realisme. Zijn opvolger, Christoph Daum, was de beste met wie ik ooit samenwerkte. De manier waarop hij het voetbal aanvoelde en de kleedkamer binnenkwam… Je kon een speld horen vallen. Voor de buitenwereld kwam hij heel stuurs en zelfs een beetje hautain over, maar in de kleedkamer was dat een totaal ander mens. Hij stelde altijd gerichte vragen, je voelde meteen: van die man kan ik nog iets bijleren. Het scheelde niets of we waren dat seizoen kampioen geworden.

‘Het was voor Georges Leekens, mijn eerste trainer bij de nationale ploeg, moeilijk om Daum op te volgen. We bleven tot oktober ongeslagen, maar het klikte niet met Club. Juan Carlos Garrido vond ik de minste. In het begin speelde ik nochtans altijd, tot ik opmerkte dat we in balbezit veel te open stonden. Dat is blijven hangen. Dat ik zijn spelsysteem bekritiseerde, nam hij heel persoonlijk.’

En Frederik Vanderbiest? ‘Ik dacht dat hij puur op engagement coachte en spelers alleen maar opjutte. Dat heb ik moeten bijstellen, want als hij voor een wedstrijd de tegenstander tactisch doorlicht – zwakke en sterke punten -, dan blijkt dat echt wel te kloppen. Hij heeft de kwaliteiten om een mooie carrière tegemoet te gaan, alleen is dat in het trainersvak altijd ondergeschikt aan de resultaten.’

Chris Tetaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content