Hoe Duitsland de Spaanse dominantie doorbreekt

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Op drie dagen tijd won Duitsland de finale van het EK U21 én die van de Confederations Cup. Wat is het geheim van het Duitse voetbal?

Kevin Trapp, Leroy Sané en Diego Demme. Dat zijn de namen van de enige spelers van de 23-koppige selectie van Duitsland die Joachim Löw niet gebruikt heeft op de Confederations Cup. Trapp is, na Marc-André Ter Stegen en Bernd Leno, dan ook derde keeper.

De Duitse bondscoach reisde af naar Rusland met een B-ploeg zonder toppers, op Julian Draxler en Joshua Kimmich na. Dat is in schril contrast met de andere deelnemers, die wél op volle sterkte aantraden.

Löw vindt dat de nationale ploeg in permanente evolutie moet zijn en daarom nam hij alleen maar jonge spelers mee of spelers die de Confederations Cup zagen als een manier om zich te tonen, zoals Sebastian Rudy (27), Lars Stindl (28) en Sandro Wagner (29).

‘Het doel voor mij is om met het oog op het WK drie, vier of vijf nieuwe spelers te laten groeien in dit toernooi zodat ze komend seizoen de concurrentie kunnen aangaan met de vaste waarden’, staafde Löw zijn keuzes. Het zorgde voor heel wat controverse in Duitsland.

Jongste

Met een gemiddelde van 23,8 jaar beschikte de Mannschaft ook over de jongste ploeg van het toernooi. Chili, de tegenstander in de finale, had met 28,6 jaar het oudste team.

Opvallend ook: Duitsland had slechts 39 procent balbezit en lag zowat in alle offensieve statistieken onder: zo ondernam Chili 21 doelpogingen en Duitsland slechts 8. Tel daar nog het gebrek aan automatismen bij van het team van Löw, en dan is de eindwinst afgelopen zondag écht wel opmerkelijk.

Drie dagen daarvoor had de Duitse selectie U21 van bondscoach Stefan Kuntz, nog maar in dienst sinds augustus 2016, ook het EK U21 in Polen gewonnen. De Mannschaft toonde zich voor 15.000 toeschouwers met 1-0 te sterk voor favoriet Spanje – ongeslagen tot de finale – dankzij een treffer van Hertha BSC-verdediger Mitchell Weiser. Ook in deze wedstrijd hadden de Duitsers beduidend minder balbezit (41 procent), maar was er voor de rest wel meer evenwicht.

Het was een herhaling van de zege in 2009, toen Horst Hrubesch (ex-Standard) met Manuel Neuer, Jérôme Boateng, Mats Hummels, Sami Khedira en Mesut Özil voor een primeur zorgde. Straf was dat die selectie in 2014 ook het WK in Brazilië won.

Kweekvijver

Löw kan zich in de handen wrijven met die grote kweekvijver van talent. Deze generatie van Serge Gnabry, Davie Selke en Max Meyer zit bovendien met een groot verschil tegenover hun voorgangers, met name ervaring op het hoogste niveau. Op dezelfde leeftijd beschikte de huidige groep tegenover die van 2009 meer dan tweehonderd (!) Bundesligaduels meer op de teller. Opvallend bij de Duitse U21: ze jaagden de tegenstander constant op, speelden in een sterk collectief blok, waren duidelijk vertrouwd met het zetten van hoge druk en zorgden voor veel dreiging voor doel.

Stefan Kuntz vatte het als volgt samen: ‘We wilden een spelletje ‘zoek de bal’ door Spanje vermijden. We haalden hen uit hun ritme en stuurden veel passen in de diepte. Onze overwinning was dan ook totaal verdiend.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content