Hoe de winterstages de clubs tactisch veranderen

© Belga Image
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

In de buitenlandse zon werd grondig aan tactiek gewerkt door de Belgische clubs.

Tijd. Dat is het wat de Jupiler Pro League niet heeft. Oorzaak? Te veel matchen en te weinig weken. De kalender legt een hels ritme op, en trainers denken te vaak op de korte termijn. Daarom bood de winterstop een eerste bezinningsmoment sinds de kernen eind augustus compleet waren. Eindelijk konden trainers hun systeem bijsturen en andere accenten leggen, en teams boetseren zodat ze op hun best de eindsprint in gaan.

Zo werkte Standardtrainer Aleksandar Jankovic ononderbroken aan het finetunen van zijn defensie met drie, nu Milos Kosanovic eindelijk fit is. Daardoor kan hij een systeem uitwerken waar de aanwezigheid van een creatieve speler op het middenveld overbodig is, als er voorin genoeg talent loopt en men achterin kan opbouwen, bal aan de voet. Alexander Scholz een rij naar voor schuiven is geen optie, maar Kosanovic en Konstantinos Laifis kunnen ook het middenveld overslaan met een lange bal naar de drie spitsen.

Charleroitrainer Felice Mazzu stelde dan weer zijn 4-4-2 op punt door Hamdi Harbaoui te integreren in het tactische systeem dat hij het liefst brengt. Al een paar jaar heeft Charleroi op de concurrentie voor dat het grootste deel van de kern samengebleven is doorheen enkele transferperiodes. De Zebra’s treden bij voorkeur aan in een systeem waar van de middenvelders weinig creatieve inbreng verwacht wordt, waardoor Cristophe Diandy en Damien Marcq zich vooral op hun verdedigende taken kunnen concentreren. Het is via de opbouw over de flanken dat Charleroi de top zes wil halen.

De aanpak van beide trainers is het logische gevolg van een competitie waar men amper aan opbouwen denkt via het betere voetenwerk op het middenveld. Zelfs Anderlecht besteedt veel aandacht aan de snelle omschakeling, zegt David Sesa,de Italiaans-Zwitserse assistent-trainer van paars-wit: ‘In België kan je moeilijk wedstrijden winnen als je niet snel speelt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content