Het jaar van Amiens: naar het Élysée en naar de Ligue 1

© AFP
Jarno Bertho
Jarno Bertho Freelancejournalist

In nog geen twee weken tijd is 2017 het jaar van Amiens geworden. De stad levert Frankrijk naast een nieuwe president nu ook een nieuwe eersteklasser. Amiens SC dwong in z’n allerlaatste competitieminuut de promotie naar de Ligue 1 af.

Ruim 116 jaar nadat de club door drie studenten uit de grond werd gestampt, heeft L’ Amiens Sporting Club de meest historische prestatie in haar clubgeschiedenis verwezenlijkt. Les Licornes (de Eenhoorns) klopten al het hele seizoen op de toegangspoort van de hoogste voetbalklasse in Frankrijk, maar die ging pas in de absolute slotfase open. Met nog één speelronde in de Ligue 2 te gaan, stonden de Noord-Fransen op een comfortabele tweede plek. Saillant detail: Amiens kon wel nog door vier andere teams voorbijgestoken worden en pakte dus best de drie punten in zijn laatste wedstrijd.

Na negentig minuten leek Amiens het promotieticket uit handen te geven. Op bezoek bij Stade de Reims stond het 1-1 – waardoor het in de rangschikking plots virtueel zesde stond – maar in de zesde minuut van de extra tijd volgde alsnog het delirium. Middenvelder Emmanuel Bourgaud zorgde voor de verlossende treffer, waarmee Amiens alsnog zijn tweede plek herwon en volgend seizoen in de Ligue 1 mag aantreden.

Allô, president Macron?

Eerder deze week probeerde de clubleiding van Amiens de aandacht van president Emmanuel Macron – die in de stad werd geboren – te trekken. “Ik ken de president niet persoonlijk, maar ik hoop dat hij weldra komt kijken. Dat hij ons komt steunen, zoals wij hem gesteund hebben”, liet voorzitter Bernard Joannin bij L’Equipe optekenen. Amiens deelde via haar sociale kanalen een foto van het clubshirt, met op de rug het nummer 17 en de naam ‘Macron’. “Aan de voorzijde is het shirt gesigneerd. We hebben het hem opgestuurd en hopen dat hij in een bericht reageert. Hij heeft nooit beweerd supporter van Amiens te zijn, maar we hopen hem toch in ons stadion te ontvangen”, aldus Gaspard Truffet, communicatieverantwoordelijke bij Amiens SC.

Macron ontving een uitnodiging voor de wedstrijd in Reims, maar de president – die kennelijk sinds kinds af al een voetbalfanaat is – sloeg dat aanbod af. Bij zijn eerste levenslicht in 1977 schipperde Amiens tussen een amateur- en profstatuut alsook tussen de tweede en de derde divisie van het Franse voetbal. Het was allerminst een hoog aangeschreven organisatie – en is dat nog steeds niet – maar desondanks begon Macron als kind wel te sporten bij Amiens.

Miniemen

Uiteindelijk zou hij de kleuren nooit dragen, noch in het beloften, noch in het eerste elftal. Als tiener was Macron niet meer dan een linksback bij het recreatieve schoolvoetbalteam l’ENA (École Nationale d’Administration). Los van het feit dat hij zich als zesjarige bij de club aansloot, heeft hij vrijwel geen affiniteit meer met de Eenhoorns.

Amiens verscheen deze eeuw nochtans enkele malen in de spotlights. In 2001 verbaasde het vriend en vijand door als derdeklasser de finale van de Coupe de France te bereiken. Nog straffer: het slikte op weg naar het Stade de France slechts één tegendoelpunt en hield ook in de finale tegen Strasbourg de nul. In de strafschoppenreeks stuitte het op een uitstekende José Luis Chilavert. De Paraguayaanse doelman van Strasbourg stopte één elfmeter van Amiens en joeg de beslissende treffer zelf tegen de netten. In 2007 vestigde Amiens tot dan toe zijn beste prestatie ooit in het nationale voetbal: het eindigde als vierde in de Ligue 2.

Manchurian candidate

Hoe dan ook, de club zou vanaf komend seizoen met graagte één van de 12.000 zitjes in het kleine Stade de La Licorne voor de president reserveren. In de strijd om zijn sympathie, moet Amiens het wel afleggen tegen Olympique Marseille. Macron was zestien toen l’OM in 1993 de Champions League won en zou vanaf dan zijn voetbalhart aan de club verloren zijn.

Tijdens zijn presidentiële campagne toonde Macron meermaals zijn fervent supporterschap. In januari dook er een fragment op waarin hij via zijn iPhone de uitslagen in de Ligue 1 nakeek. “Oh merde, deuxième fois. Putain! Monaco a encore battu l’OM.” AS Monaco – de latere kampioen – had die avond voor de tweede keer in het seizoen Marseille verslagen. Op 1 april woonde Macron in het Stade Vélodrome de thuiswedstrijd tegen Dijon bij. Na afloop vroeg en kreeg hij zelfs het shirt van smaakmaker Dimitri Payet.

“Je kan perfect van beide clubs houden”, aldus Joannin. De voorzitter is ook eigenaar van heel wat winkels van Intersport, nota bene de hoofdsponsor van Marseille. “We willen Macron zijn club niet laten verloochenen. We hebben in ons postpakket naast ons eigen shirt ook een van Marseille gestopt.” Macron for Manchurian president.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content