“Het is godgeklaagd dat Hugo Broos geen job heeft”

© Belga

Marc Brys, die twee jaar aan de slag was bij FC Eindhoven en FC Den Bosch in de Nederlandse tweede klasse, vindt dat trainers in Nederland veel respectvoller met elkaar omgaan.

Brys keerde dit seizoen terug naar België. Hij traint KV Mechelen, dat met zes op zes uitstekend aan de competitie is begonnen.

S/VM: U was in Nederland gecharmeerd door de solidariteit onder de trainers.

Marc Brys: “Absoluut. Toen ik aan een Nederlandse collega vertelde dat ik in de knoei zat met de omschakeling, hebben we daar lang over gepraat en stuurde hij mij zelfs oefeningen door. Dat zie ik hier niet gebeuren…”

“Ga op vakantie naar het eerste beste exotisch eiland en er staat een Nederlander op het veld training te geven. Wanneer een club op zoek moet naar een nieuwe trainer, laten Nederlanders altijd de naam van een landgenoot vallen”.

“Het is godgeklaagd dat Hugo Broos geen job heeft. Zo’n cv! In Nederland is dat ondenkbaar.”

“Je moet eens aan een Belgische trainer vragen wat hij van zijn collega denkt. We zijn altijd negatief ten opzichte van elkaar. Met één uitzondering: Georges Leekens. Hij heeft wél begrepen dat we elkaar moeten steunen.”

Dit is een pleidooi voor meer solidariteit?

“Ja, maar niet vanuit een Don Quichotgevoel, wel omdat we door buitenlandse invloeden beter kunnen worden. Hoe meer Belgische trainers in het buitenland, hoe meer aanzien we krijgen.”

“Het is toch prachtig wat er met Michel Preud’homme en Erik Gerets gebeurt? Het wordt tijd dat we die kleingeestigheid en bekrompenheid van ons afschudden.”

(Chris Tetaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content