‘Hans Vanaken is geen luierik’

© BELGA

Hans Vanaken kreeg met Club Brugge eindelijk zijn gedroomde transfer. Maar welke positie moet hij er gaan invullen? Volgens Rudi Cossey, ex-T2 van Lokeren, ligt Vanakens toekomst op de acht.

Talent en techniek genoeg om op de tien – zijn favoriete positie – te spelen, maar ook voor Peter Maes ligt Vanakens toekomst op de acht. Tackelen, verdelen en scoren. Iets minder vrijheid dan op de tien, de ballen naar links of rechts tikken, niet afhankelijk van flitsen, als een metronoom negentig minuten mee het tempo bepalen en op zijn best met spelers die mee opkomen.

“Ik kan Peter daarin volgen”, beweert Cossey in Sport/Voetbalmagazine. “Op de acht kan hij zelf het spel op gang brengen, want hij kan snel beslissingen nemen. En: het is geen luierik. Als er minder ruimte was, dan begon hij over het hele veld te zwerven. Hans heeft het verdedigend werk op geen enkel moment geschuwd.”

Een moderne acht, volgens Cossey, die weinig minpunten ziet: “Niet supersnel, maar ook niet traag. En: Hans is geen krachtpatser, waardoor hij bij voorkeur uit het duel voetbalt.” Niet schoffelen of bikkelen. Wel: positioneel verdedigen, passlijnen afsnijden en de bal afschermen.

“Het voordeel is dat hij bij Club met meer getalenteerde jongens én met Timmy Simons in zijn rug zal spelen”, zegt Cossey, die niet van een minder tweede seizoen bij Lokeren wil horen. In zijn eerste jaar 11 goals en evenveel assists, vorig seizoen 10 doelpunten en 9 assists. Cossey: “Er was meer druk van de media en de supporters. Zijn seizoen was misschien niet uitzonderlijk, maar gewoon goed.”

Ook Ivan Leko, die bij Sporting Lokeren plaats moest ruimen voor Vanaken, voorspelde het twee jaar geleden al in Sport/Voetbalmagazine: “Een nummer acht, een type als Frank Lampard of Steven Gerrard.”

Chris Tetaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content