Hakim Ziyech hielp Ajax om Real uit te schakelen, maar had eigenlijk bij Anderlecht moeten voetballen

© Belga Image

Hoe RSC Anderlecht naast Hakim Ziyech greep, de Marokkaanse international die twee keer scoorde tegen Real Madrid in de Champions League. Een reconstructie.

Het is 23 augustus 2016 en bij Ajax is het ineens crisis. Het is net uit de laatste voorronde van de Champions League gebonjourd door het Russische Rostov. Het gevolg van de uitschakeling is dat ’s anderdaags niet de club uit Amsterdam, maar de Russen in een poule met Atlético Madrid en Bayern belanden. Ajax mag als troost wel de Europa League in.

Prompt haalt de Nederlandse topclub het grote geld boven voor een speler die een paar dagen eerder niet op de Amsterdamse radar stond en die zonder de uitschakeling voor de Europese topcompetitie waarschijnlijk naar een andere club was gegaan.

De paniek bij Ajax verstoort de plannen van een club die óók al het slachtoffer was geworden van Rostov. Op 3 augustus schakelden de Russen Anderlecht uit in de derde kwalificatieronde van de Champions League en beseft paars-wit duidelijk dat het kwaliteit tekortkomt.

Wanneer Ajax uitgeschakeld wordt, heeft toenmalig sportief directeur van Anderlecht Herman Van Holsbeeck al twee keer gesproken met Mustapha Nakhli, de zaakwaarnemer van Hakim Ziyech, de spits van FC Twente. Dat heeft twee jaar eerder aan Heerenveen 3,5 miljoen euro betaald voor Ziyech, die in september 2015 de nationale ploeg van Marokko boven Oranje verkiest.

Van Holsbeeck weet dat Twente in financieel vieze papieren zit en dringend geld nodig heeft. Hij heeft zijn voorzitter bereid gevonden om 8 miljoen euro te betalen voor de spits. Nog nooit heeft paars-wit zoveel neergeteld voor een speler.

‘Ziyech was in de zomer van 2016 inderdaad de eerste optie’, bevestigt Van Holsbeeck. ‘We waren goed opgeschoten, tot Ajax in paniek na de uitschakeling ineens op de proppen kwam, waardoor het prijskaartje plots de hoogte in ging, tot boven de 10 miljoen euro. Dat konden wij niet betalen. Maar Ziyech had zeker het Anderlechtprofiel.’

Vervolgens gaat Van Holsbeeck met het beschikbare budget op zoek naar een waardige vervanger en komt hij bij de Roemeense spelmaker Nicolae Stanciu uit. Hij, en niet Ziyech, wordt zo de duurste Anderlechtaankoop ooit, maar terwijl de Nederlander van Marokkaanse afkomst hoge toppen scheert, verdwijnt Stanciu nog geen twee jaar later langs de achterdeur. ‘Nochtans had hij ook het Anderlechtprofiel’, weet Van Holsbeeck. ‘Zelfs wanneer hij op de bank begon en inviel, ging er een siddering door het stadion.’

Op 30 augustus poseert Ziyech met de trui van Ajax, dat 11 miljoen voor hem betaalt. Met hem haalt Ajax dat seizoen de finale van de Europa League, die het verliest van Manchester United.

Afgelopen zomer is de spits persoonlijk rond met AS Roma, maar de clubs geraken er niet uit. ‘Ik moest er echt sportief op vooruitgaan, de andere geïnteresseerde clubs waren geen stap vooruit tegenover Ajax’, zegt hij daar in september over. ‘De klik in mijn hoofd kwam er toen we Standard uitschakelden en ik besefte dat we kans maakten op de hoofdtabel in de Champions League.’

Het huidige Ajax vindt hij nog beter dan het team dat twee jaar geleden de EL-finale verloor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content