‘Ghanese voetbalbond ging akkoord met matchfixing’

© REUTERS

De voorzitter van de Ghanese voetbalbond stemde in met deelname aan internationale voetbalwedstrijden waar matchfixing zou plaatsvinden. Voor 150.000 euro zou een investeringsmaatschappij voor de wedstrijd arbiters mogen aanwijzen.

Dat blijkt uit undercover onderzoek van de Britse krant The Telegraph en het onderzoeksprogramma Dispatches van zender Channel 4. Verslaggevers deden zich voor als vertegenwoordigers van een investeringsmaatschappij die wedstrijden wilde ‘sponsoren’.

Undercover

De verslaggevers kwamen in contact met FIFA-agent Christopher Forsythe en Obed Nketiah van de Ghanese voetbalbond. Deze beweerden dat ze corrupte bestuurders wel zo ver zouden krijgen om wedstrijden te laten manipuleren.

De voorzitter van de Ghanese voetbalbond ontmoette vervolgens de undercover verslaggevers, Forsythe en Nketiah en zou akkoord zijn gegaan met een contract.

Arbiters

Volgens dat contract zou de investeringsmaatschappij 150.000 euro betalen per gemanipuleerde wedstrijd, zij zouden dan de arbiters voor de wedstrijd mogen aanwijzen.

De voorzitter van de Ghanese voetbalbond stelde voor dat de investeringsmaatschappij na het WK alvast voor twee wedstrijden zou betalen om te bewijzen dat zij in staat waren wedstrijden te manipuleren.

Kwetsbaar

Volgens een voormalig FIFA-onderzoeker Terry Steans is het WK kwetsbaar voor matchfixing.

‘Criminele bendes hebben contacten op alle niveaus binnen de wedstrijden en ze zullen zoeken naar zwaktes die ze kunnen uitbuiten. Criminele matchfixing syndicaten zijn voetbal en sport van nationaal, regionaal tot op internationaal niveau geïnfiltreerd.’ De FIFA zou volgens Steans meer moeten doen om dit tegen te gaan.

Ontkenning

Toen Forsythe en Nketiah werden geconfronteerd met dat ze onderdeel waren van een undercover onderzoek naar matchfixing ontkenden ze elke betrokkenheid bij een samenzwering om wedstrijden te manipuleren. En noemden de aantijgingen van The Telegraph ’totaal niet accuraat’.

De Ghanese voetbalbond zei zondag de politie te hebben gevraagd een onderzoek in te stellen naar Forsythe en Nkethiah.

Ghana speelde zaterdag 2-2 tegen Duitsland tijdens het WK in Brazilië. Het land maakt nog kans om de achtste finales te bereiken.

elsevier.nl

Thomas Müller en Harrison Afful in discussie tijdens Duitsland-Ghana
Thomas Müller en Harrison Afful in discussie tijdens Duitsland-Ghana© REUTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content