Geen celstraf voor Neymar: parket trekt aanklacht tegen speler in

Neymar hoeft in het proces rond mogelijke fraude bij zijn transfer naar Barcelona geen straf meer te vrezen. Het parket heeft immers beslist alle aanklachten tegen de Braziliaanse stervoetballer en de andere beschuldigden in het proces in te trekken.

Het parket had voor Neymar aanvankelijk twee jaar cel en een boete van 10 miljoen euro geëist. Maar vrijdag raakte bekend dat de aanklachten worden ingetrokken.

Neymar stond sinds 17 oktober terecht in Barcelona op verdenking van mogelijke fraude bij zijn transfer in 2013 van Santos naar Barça. Naast de 30-jarige aanvaller moesten ook zijn moeder en vader, die ook zijn manager is, voor de rechter verschijnen, net als voormalige Barcelona-voorzitters Josep Bartomeu en Sandro Rosell, gewezen Santos-voorzitter Odilio Rodrigues en nog een handvol andere clubbestuurders. 

Het proces werd aangespannen door investeringsmaatschappij DIS. Die beschikte over 40 procent van de transferrechten van Neymar maar voelde zich bedrogen omdat de officiële transfersom van 57 miljoen euro veel lager was dan de 83 miljoen euro die er werkelijk zou zijn betaald. Er zouden tientallen miljoenen extra zijn overgeschreven naar een maatschappij waarvan de vader van Neymar eigenaar is.

DIS vroeg via zijn raadsman voor Neymar vijf jaar cel en wilde 34 miljoen euro compensatie, plus boetes voor speler en clubs. De Spaanse aanklager was milder en eiste twee jaar gevangenisstraf voor Neymar met een boete van 10 miljoen. De hoogste straf, vijf jaar, vroeg hij voor Rosell. Maar al die eisen komen dus te vervallen. 

Neymar had eerder in de rechtbank gezegd dat hij niet betrokken was bij de contractbesprekingen. Hij legde de verantwoordelijkheid daarvoor bij zijn vader.

Voor de aanvaller van PSG is dit nieuws hoe dan ook een opsteker in aanloop naar het WK in Qatar, dat over ruim drie weken begint. Neymar moet er Brazilië naar een zesde wereldtitel leiden.

Partner Content