Format Ballon d’Or aangepast: winnaar op basis van seizoen en niet langer kalenderjaar

De Ballon d’Or wordt vanaf nu uitgereikt op basis van prestaties in één seizoen en niet langer in een kalenderjaar. De wijziging kadert in een aantal hervormingen die organisator France Football doorvoert.

De Ballon d’Or wordt sinds 1956 uitgereikt en geldt als de meest prestigieuze individuele voetbalonderscheiding. Tot dusver werd altijd gekeken naar prestaties over een jaar, maar dat verandert. In september of oktober zal de volgende winnaar worden gekozen op basis van het seizoen 2021-2022.

‘Dit is een kans om een nieuw elan te geven. Voorheen werd geoordeeld op basis van twee halve seizoenen. Dit is duidelijker’, zegt Pascal Ferré, hoofdredacteur van France Football.

De hervorming komt er in een jaar waarin de kalender flink overhoop wordt gehaald door het WK in Qatar. Dat vindt in november en december plaats, en niet zoals gebruikelijk in de zomermaanden. Uitblinkers op het WK zullen dus pas kunnen worden beloond op de Ballon d’Or 2023.

Een andere hervorming is het beperken van het aantal stemgerechtigden. De jury zal nog altijd bestaan uit journalisten, één per land, maar alleen de top 100 van de FIFA-ranking krijgt een vertegenwoordiger (tegen 170 vroeger). Voor de vrouwelijke Ballon d’Or mogen 50 journalisten stemmen.

Daarnaast krijgt het winnen van collectieve prijzen minder gewicht en moet de klemtoon meer liggen op ‘individuele prestaties’. Ook mogen de stemgerechtigden geen rekening meer houden met het geheel van de carrière van de speler. Zo wil France Football vermijden dat er opnieuw kritiek losbarst zoals na de overwinning van Lionel Messi in 2021. De Argentijn werd toen verrassend voor de zevende keer verkozen tot Ballon d’Or terwijl de meeste waarnemers de Pool Robert Lewandowski naar voor hadden geschoven als grootste kandidaat-winnaar.

Partner Content