Figuur van de dag

© IMAGEGLOBE

Przemyslaw Tyton vertolkte hoofdrol in komedie vol fouten.

Na het openingsduel tussen Polen en Griekenland kon de 25-jarige doelman van PSV zijn geluk niet op. Zijn eerste actie bij zijn invalbeurt – na de rode kaart van titularis Wojciech Szczesny – was immers het stoppen van een penalty, die overigens slecht werd getrapt door de Griekse aanvoerder Giorgos Karagounis. Dat zijn team uiteindelijk maar met 1-1 gelijkspeelde tegen het vooraf als zwak broertje omschreven Griekenland vormde voor de doelman een kleine smet op een avond vol feestvreugde.

“Hoewel ik het vervelend vond voor Szczesny dat hij werd uitgesloten, was het voor mij een jongensdroom die uitkwam”, verklaarde de ex-goalie van Roda JC kort na het laatste fluitsignaal. “Dat was de kans waarop ik gewacht had: nu kon ik eindelijk eens de ploeg helpen. En ik deed het ook.”

Tijdens het mini-interview dat Tyton op het veld hield, kreeg hij luid applaus van zijn landgenoten. Even verderop zat de Pools bondscoach Franciszek Smuda stevig te balen, want geheel Polen hield een wrange bijsmaak over aan de EK-opener. Doordat de scheidsrechter zo nadrukkelijk de aandacht naar zich toe trok en foute beslissingen nam, zorgde er voor dat de Polen zijn soepele aanvalsspel verloor en de regie over de wedstrijd volledig weggaf.

Eigenlijk is het een klein wonder dat Tyton op de invallersbank zat, want normaal gezien was die plek voorzien voor Lukas Fabianski. Door een schouderletsel diende de Arsenalgoalie echter eind mei geblesseerd af te zeggen, waardoor Tyton een plaatsje opschoof in de hiërarchie. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content