FIFA-lid geeft toe dat hij en anderen smeergeld kregen voor WK 1998 en 2010

© REUTERS
Rudi Rotthier

Chuck Blazer, die vele jaren in het uitvoerend comité van FIFA zat, gaf in 2013 voor het Amerikaans gerecht toe dat hij tijdens de toekenningsprocedure voor het Wereldkampioenschappen Voetbal van 1998 en 2010 smeergeld had ontvangen. Daarover was binnen het uitvoerend comité met andere leden een afspraak gemaakt, zei hij.

Die WK’s gingen door in Frankrijk en Zuid-Afrika.

De nu 70-jarige Chuck Blazer deed de bekentenissen toen hij eind 2013 terechtstond voor onder meer fraude, belastingontduiking en witwaspraktijken. Hij riskeerde 20 jaar gevangenis voor die feiten, pleitte schuldig en werkte mee aan een Amerikaans onderzoek.

“Onder meer ging ik akkoord met anderen in of om 1992 om smeergeld te aanvaarden bij de selectie van het organiserend land voor het WK 1998”, aldus Blazer, volgens gerechtsdocumenten die woensdag werd vrijgegeven. In 1992 was hij al hoog binnen het internationaal voetbal maar was hij nog geen lid van het uitvoerend comité. Dat werd hij pas in 1996.

Het smeergeld was toen afkomstig, volgens The New York Times, van het Marokkaans organisatiecomité, maar dat verloor alsnog. Twaalf stemmen gingen naar Frankrijk tegen zeven naar Marokko.

Ook over het WK dat in Zuid-Afrika doorging, ging Blazer over tot bekentenissen.

“Te beginnen in of om 2004 en lopende tot 2011 hebben ik en anderen van het uitvoerend comité van de FIFA ingestemd om smeergeld te aanvaarden bij de selectie van Zuid-Afrika als organiserend land voor het WK 2010”.

Zuid-Afrika heeft altijd ontkend dat het smeergeld heeft betaald.

Daarnaast had Blazer, volgens nu vrijgegeven verslagen van de rechtszaak, “samen met anderen steekpenningen en smeergeld aanvaard in het kader van tv-rechten”. Dat laatste had betrekking op de Gold Cup, een landentornooi waaraan de VS deelneemt.

Centrale figuur

Blazer, die ernstig ziek is met darmkanker, was tot medio 2013 een van de invloedrijkste figuren in de Wereldvoetbalbond. Eind mei 2013 werd Blazer voor negentig dagen geschorst nadat hij en voormalig CONCACAF-voorzitter Jack Warner in een rapport van de Ethische Commissie beschuldigd werden van verduistering van tientallen miljoenen dollars. (CONCACAF is de voetbalfederatie voor Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied) De Amerikaanse FBI stortte zich vervolgens op het onderzoek en dwong Blazer uiteindelijk tot bekentenissen.

In het huidige onderzoek naar verduistering en corruptie bij de toekenning van WK’s, is Chuck Blazer op basis van die bekentenissen een van de kroongetuigen. In 2011 was Blazer de klokkenluider die voorzitterskandidaat Mohamed bin Hammam aan de galg praatte, door de toenmalige voorzitter van de Aziatische Voetbalconfederatie van poging tot omkoping te beschuldigen.

Appartement voor zijn katten

Bin Hammam zou dat destijds gedaan hebben met de hulp van Warner, die even later verplicht moest opstappen. Blazer was zelf ook jaren aan de slag bij de CONCACAF, als secretaris-generaal.

Tussen 1992 en 2011 verdiende Blazer, zelfs zonder steekpenningen, 22 miljoen dollar (20 miljoen euro). CONCACAF kocht huizen en appartementen voor hem in New York, Miami en de Bahama’s. Volgens de LA Times betaalde CONCACAF ook 6.000 dollar per maand voor een appartement dat alleen de katten van Blazer een onderkomen bood.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content