FIFA bevestigt: België zit in pot 1 bij WK-loting

© Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Rode Duivels ontlopen als reekshoofd onder andere Spanje, Duitsland en Argentinië in de groepsfase.

Volg Sportmagazine.be op Facebook en Twitter.

België zit bij de loting voor het WK voetbal in Brazilië in pot 1, bevestigt de Wereldvoetbalbond FIFA. De Rode Duivels ontlopen als reekshoofd onder andere Spanje, Duitsland en Argentinië in de groepsfase.Ze kunnen wel bij Nederland geloot worden.

De loting voor de groepsindeling op het WK in Brazilië vindt plaats op 6 december. Naast België zitten in pot 1 ook gastland Brazilië, Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia en Zwitserland.

België – Nederland in groepsfase?
Als Uruguay zijn play-offduel tegen het bescheiden Jordanië wint en zich kwalificeert, wat voor de hand ligt, dan wordt het ook reekshoofd. In het andere geval wordt het achtste reekshoofd Nederland. De ploeg van Louis van Gaal krijgt dan de voorkeur op Italië omdat het achter de komma een kleine voorsprong heeft (1135,95 tegen 1135,61) op de meest recente FIFA-ranking.

Grijpt Oranje naast pot 1, dan kunnen België en Nederland op de Wereldbeker dus in dezelfde groep zitten.

Nieuwe FIFA-ranking

België dankt zijn status aan de nieuwe FIFA-ranking van vandaag. Daarin stijgt de ploeg van bondscoach Marc Wilmots van de zesde naar de vijfde plaats. Nooit eerder sinds de introductie van de wereldranglijst in 1993 stonden de Rode Duivels zo hoog. Goed zes jaar geleden, in juni 2007, was België nog 71e (de laagste ranking ooit).

Top 10 van de FIFA-ranking met aantal punten
1. Spanje 1513
2. Duitsland 1311
3. Argentinië 1266
4. Colombia 1178
5. België 1175
6. Uruguay 1154
7. Zwitserland 1138
8. Nederland 1136
9. Italië 1136
10. Engeland 1080

Europese barrageduels
De FIFA maakte ook de reekshoofden bekend voor de play-offs in de Europese zone. Dat zijn Portugal, Griekenland, Kroatië en Oekraïne. De vier andere landen zijn Frankrijk, Zweden, Roemenië en IJsland. Op 21 oktober wordt in Zürich geloot voor de play-offs, waarin de vier laatste Europese tickets voor het WK worden toegewezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content