Evenaart Anderlecht rampstart van 1998?

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Dat een landskampioen zo slecht aan het nieuwe seizoen begint, is geleden van… Anderlecht in 1995-1996.

Het lijkt van kwaad naar erger te gaan met RSC Anderlecht. Met een gelijkspel op AA Gent (0-0) is op zich niets mis, maar Paars-wit maakte in de Ghelamco Arena nooit echt aanspraak op een overwinning en voetbalde maar weinig kansen bijeen. De Brusselaars konden dit seizoen nog maar één keer winnen, en dat is al geleden van de tweede speeldag tegen KV Oostende, dat nog steeds puntenloos laatste staat. Anderlecht opende de competitie met een gelijkspel (0-0) tegen Antwerp en ging onderuit in Charleroi (2-0) en thuis tegen STVV (2-3).

Rampseizoen

Na vijf speeldagen telt de regerende landskampioen amper vijf punten, ‘goed’ voor de elfde plaats in het klassement. Het is de slechtste competitiestart van Anderlecht in maar liefst negentien jaar: in het seizoen 1998-1999 begon het onder de Nederlander Arie Haan aan het seizoen met een schamele twee op vijftien, na nederlagen tegen Beveren (2-1), Westerlo (6-0) en Club Brugge (2-3) en draws tegen Charleroi (1-1) en Moeskroen (1-1).

De match nadien werd wel gewonnen, 0-3 op het veld van Beerschot. Met andere woorden: als Anderlecht op 8 september, na de interlandbreak, thuis ook onderuit gaat tegen Sporting Lokeren, dan evenaart het met vijf op achttien zijn rampstart van 1998. En het is gewaarschuwd: de Waaslanders pakten in hun jongste twee duels zes op zes, thuis tegen Eupen (3-0) en in Waasland-Beveren (2-3).

Drie doelpunten

Om te kunnen winnen, moet je natuurlijk scoren en daar knelt het schoentje bij Anderlecht: het kon amper drie doelpunten maken in vijf wedstrijden. Geen enkele ploeg doet slechter in de Jupiler Pro League.

Trainer René Weiler steekt niet onder stoelen of banken dat hij er graag nog een nieuwe aanvaller bij heeft. Lukasz Teodorczyk, de topschutter van vorig seizoen, vertrekt mogelijk nog en van Silvère Ganvoula, Isaac Kiese Thelin en Hamdi Harbaoui lijkt de Zwitser geen heil meer te verwachten.

Moeizaam

Dat een regerende landskampioen zo slecht aan het nieuwe seizoen begint, is geleden van… Anderlecht in 1995-1996. Onder de Duitser Herbert Neumann pakte het toen amper vier op vijftien.

Is er reden tot paniek? Dat (nog) niet. In 1996 – na het ontslag van Neumann namen Raymond Goethals en vervolgens Jan Boskamp het roer over – werd Paars-wit uiteindelijk nog vicekampioen. In het seizoen 1998-1999 trok het duo Jean DockxFrank Vercauteren na het vertrek van Haan de scheve situatie nog recht en finishte Anderlecht na een spectaculaire remonte uiteindelijk nog als derde. En dat was vóór de invoering van de play-offs.

Het is ook geen uitzondering dat de titelverdediger moeizaam uit de startblokken schiet. Zo startte KRC Genk in 2011-2012 met een zes op vijftien, Standard in 2009-2010 en Club Brugge in 2016-2017 met een zeven op vijftien. De Limburgers finishten uiteindelijk als vijfde. De Rouches haalden in 2010 de eerste play-off 1 niet meer, Club Brugge werd vorig jaar nog tweede.

Wil Anderlecht zijn titel verlengen, dan moet het dus nu wel de rug rechten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content