Eurostadion: Ghelamco ‘blijft geëngageerd om stadion te realiseren’

© belga

Een overzicht van de reacties op de beslissing van de Vlaamse regering om projectontwikkelaar Ghelamco geen omgevingsvergunning toe te kennen voor de bouw en exploitatie van een Eurostadion op Parking C van de Heizel.

Ghelamco zelf ‘neemt kennis’ van de beslissing van bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V), luidt het in een persbericht. Vooraleer verder te communiceren, zal het ‘eerst de beslissing van de minister grondig analyseren’. Het Eurostadion is een van de vele projecten van Ghelamco als ontwikkelaar, luidt het. ‘Ghelamco is geëngageerd om duurzame en legitieme oplossingen te vinden en een stadion te realiseren’.

Bovendien kan de projectontwikkelaar nog in beroep gaan tegen de beslissing of een nieuwe aanvraag indienen. Dat bevestigt Schauvliege. ‘Dat staat hen vrij, maar die nieuwe aanvraag moet dan wel passen binnen de ruimtelijke voorschriften die gelden op Parking C’, waarschuwt ze. Nu is de recreatieruimte voor het Eurostadion dubbel zo groot dan de voorschriften toestaan – 100.000 in plaats van 50.000 m² – en dus ‘onvergunbaar op die plaats’, zegt de minister. Schauvliege voegde nog toe dat ze het ‘jammer’ vindt dat ze de beslissing moest nemen. ‘Maar ik kan niet beslissen op basis van emotie, enkel op basis van het dossier. Ik kon hier niet anders dan beslissen dat de vergunning niet toegekend kan worden.’

Reputatieschade

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) neemt een afwachtende houding aan. ‘We wachten nu op de verdere reactie van de betrokken partijen in dit dossier’, zegt CEO Koen de Brabander dinsdag in een officiële reactie.

De KBVB betreurt wel de beslissing van Schauvliege. ‘Nadat UEFA de kandidatuur van Brussel als gaststad van EURO 2020 introk, is deze beslissing een nieuwe tegenslag voor de reputatie van ons voetbal en ons land in het algemeen’, aldus De Brabander. ‘In het dossier van de bouw van het Eurostadion had de KBVB nooit zelf de kaarten in handen. We betreuren dan ook ten zeerste de vandaag genomen beslissing. We zijn uiteraard altijd voorstander geweest van dit nieuwe stadion, net zoals we de bouw van elke nieuwe voetbalinfrastructuur in België toejuichen.’

Zonder het Eurostadion zit de KBVB voor de thuiswedstrijden van de Rode Duivels binnenkort zonder alternatief voor het Koning Boudewijnstadion. Eind mei loopt het contract met de stad Brussel over het gebruik van dat stadion af. Het is ook nog niet meteen duidelijk wat er met de voetbaltempel aan de Heizel zal gebeuren. ‘Op zich geen probleem, er zijn voldoende stadions in België die aan de internationale normen voldoen’, zei technisch directeur Chris Van Puyvelde, die evenwel toegaf dat dat een financieel probleem inhoudt voor de KBVB.

Gemeenten

De opluchting bij de Brusselse randgemeenten Grimbergen en Wemmel is groot. Beide burgemeesters konden zich niet vinden in het megalomane project. ‘We hebben ons van in het begin vragen gesteld bij een project van deze omvang’, vertelt burgemeester van Wemmel Walter Vansteenkiste (W.E.M.M.E.L.). ‘Niet alleen omdat het niet voldeed aan de stedenbouwkundige regelgeving, maar daarnaast was er ook de problematiek van de mobiliteitsoverlast, de veiligheid en de waterhuishouding van het gebied.’

‘Met dit veel te grote en slechte project waren we helemaal niet akkoord’, stelt burgemeester van Grimbergen Marleen Mertens (CD&V). ‘Momenteel stelt ons dit gerust. Al zal er ooit wel iets komen op Parking C.’

Dezelfde teneur is te horen bij de Wemmelse burgemeester. Die hoopt dat de regels dan wel nageleefd worden. ‘Er bestaat een duidelijke regelgeving die is vastgelegd in het uitvoeringsplan van het gebied van parking C. Als er een ontwikkelaar komt die een voorstel doet met een project dat voldoet aan de voorschriften, dan heeft het kans op slagen. Dit was geen voetbalstadion maar een bedrijvencentrum van 450.000 m2 en niet de voorziene 80.000 m2’, aldus Vansteenkiste.

Politieke reacties

Groen roept alle partijen die betrokken zijn bij het Eurostadion op om het project definitief te verlaten en snel werk te maken van een alternatief project dat ‘wel draagvlak heeft, wel transparant tot stand komt en wel het algemeen belang dient’. Dat zegt Brussels parlementslid Arnaud Verstraete.

Voor Groen en haar Franstalige zusterpartij Ecolo blijft de omvorming van het huidige Koning Boudewijnstadion tot een ‘SportsCity’ een uitstekend alternatief. ‘Daar zouden meerdere sporten plaats krijgen (voetbal, rugby, hockey, atletiek) en dat voor sportbeoefenaars van alle niveaus’, zegt Verstraete. ‘Onder de tribunes is ruimte voor indoorsport, zoals basket, volley en zelfs zwemmen.’

Het is aan alle bevoegde overheden om samen met de betrokkenen (sportsector, omwonenden…) een project uit te werken, aldus Verstraete. Hij vindt een (gedeeltelijke) privéfincanciering geen taboe, maar van zodra er overheidsgeld in het project zit, moet het algemeen belang vooropstaan, zegt hij.

Bij de Brusselse N-VA zijn ze tevreden met de ‘logische’ keuze van Schauvliege. ‘Het Eurostadion dat eerder al klinisch dood was, is nu ook begraven’, stelt Johan Van den Driessche, N-VA-fractievoorzitter in het Brussels parlement en gemeenteraadslid in Brussel-Stad.

‘Vandaag heeft de minister dus het advies gevolgd en de vergunning geweigerd om dezelfde redenen als de commissie die eerder negatief adviseerde. Het tegendeel had ook fel verwonderd, want het advies van de commissie gaf de minister eigenlijk geen andere keuze’, verklaart Van den Driessche.

Het Brusselse gemeenteraadslid stelt zich vragen bij de financiële kater die het mislukte project zal achterlaten en gelooft dat Ghelamco nog morele en financiële schadevergoeding kan opeisen ten nadelen van de Brusselaar zelf. ‘Het land en de Brusselaar betalen hier de prijs voor een combinatie van achterkamerpolitiek, gebrek aan transparantie, hautaine aanpak en megalomaan karakter van het project. Zeg maar het DNA van de klassieke Brusselse politiek’, aldus Van den Driessche.

Een grondige renovatie van het Koning Boudewijnstadion blijft in de ogen van Van den Driessche nog altijd de meeste logische piste met het oog op de Memorial Van Damme en de wedstrijden van de Rode Duivels.

Partner Content