Eike Bansen (21) speelt Sammy Bossut uit doel van Essevee

© belgaimage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

De 21-jarige Eike Bansen is (voorlopig) de nieuwe nummer één onder de lat bij Zulte Waregem, ten nadele van clubicoon Sammy Bossut.

Januari 2018. Nicola Leali, de gehuurde keeper van Juventus, heeft in negen matchen bij Essevee niet kunnen overtuigen en wordt teruggestuurd naar Italië. Een nieuwe tweede/derde keeper komt toevallig op de radar van Zulte Waregem op de winterstage in Marbella, tijdens een oefenmatch tegen Borussia Dortmund. Daar staat Eike Bansen in het doel, inderhaast naar Spanje gevlogen omdat de eerste drie doelmannen van Borussia ziek geworden zijn.

De 19-jarige Duitse jeugdinternational maakt indruk op Francky Dury en mag eind januari een contract van 3,5 jaar tekenen, tot 2021. Met de belofte dat hij een volwaardige kans zal krijgen voor een plek als eerste keeper.

Uiteindelijk moet Bansen wachten tot play-off 2 van vorig seizoen op zijn eerste speelminuten, nadat hij al die tijd op training hard gewerkt heeft aan zijn minpunten (met name zijn voetenspel). Samen met Louis Bostyn (25) wisselt hij in die nacompetitie af in het doel van Zulte Waregem. Vaste waarde Sammy Bossut, die alle duels in de reguliere competitie heeft gespeeld, blijft op de bank.

Hoge ogen

De 1m95 grote Bansen gooit meteen hoge ogen: snelle reflexen, sterk in de lucht en in één-tegen-éénsituaties. In de daaropvolgende voorbereiding trekt hij die lijn door, waardoor Dury voor een lastige keuze staat: de ervaren Bossut of Bansen zijn ‘echte’ debuut laten maken, op zijn 21e. Het wordt optie twee.

Zoals de coach van Essevee in februari 2007 Bossut al op zijn 21e in de strijd gooide, in het UEFA-cupduel in Newcastle. Waarna die op het einde van het volgende seizoen definitief de eerste doelman werd, ten nadele van de toen 36-jarige Geert De Vlieger.

Ook nu is keuze voor Bansen er een voor de toekomst, aldus Dury: ‘Als mijn keepers gelijkwaardig zijn, dan wil ik kansen geven aan een jonge gast.’ Al heeft die met zes tegengoals in twee matchen nog niet veel plezier beleefd aan zijn debuut.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content