Jacques Sys

Een Tsjechische topvoetballer in België. Lang geleden dat zoiets nog mogelijk was

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Josef Masopust kreeg in 1982 de Gouden Bal als Europees Voetballer van het Jaar. Hij speelde later voor Crossing Schaarbeek en was trainer bij Sporting Hasselt.

Een Tsjechische topvoetballer in België. Lang geleden dat zoiets nog mogelijk was. Josef Masopust speelde tussen 1952 en 1968 voor Dukla Praag, waarmee hij acht keer de titel pakte. De ploeg werd beschouwd als een van de meest technisch vaardige van Europa, al zou dat in de Europacup nooit blijken. Dukla haalde doorgaans wel de kwartfinales, maar de winteronderbreking bleek telkens een onoverkomelijke handicap.

Josef Masopust, die 63 interlands speelde, kende zijn hoogtepunt toen hij in 1962 met Tsjechoslovakije deelnam aan het WK in Chili en uitgroeide tot een van de beste spelers van het toernooi. De dribbelvaardige middenvelder bereikte met zijn land de finale, scoorde tegen Brazilië de openingstreffer, maar uiteindelijk verloor Tsjechoslovakije met 3-1. Hij werd dat jaar uitgeroepen tot de beste voetballer van Europa. Buitenlandse aanbiedingen wenkten, maar de Tsjechische voetbalbond wilde niemand vrijgeven.

Dat zou pas zes jaar later gebeuren. Josef Masopust, toen 37 jaar en door zijn status opgeklommen tot majoor bij het leger, belandde bij Crossing. De in tweede klasse spelende Brusselse club had fors geïnvesteerd en promoveerde meteen. Maar door die zware aankopen geraakte Crossing in financiële moeilijkheden, men fusioneerde met Schaarbeek en trok van Molenbeek naar het Josaphatpark. Masopust belandde op de bank en hield het na twee seizoenen voor bekeken. Om precies tien jaar later weer in België te arriveren. Na een passage als trainer bij Spartak Brno belandde hij bij Sporting Hasselt, dankzij Roger De Condé, een van zijn vroegere ploegmaats bij Crossing die nu sportief manager was in Hasselt.

Nog een vreemde move

Een wereldvoetballer in de Limburgse hoofdstad, het was opmerkelijk. Hasselt was net uit eerste klasse gedegradeerd en zou ook in de vier seizoenen onder Masopust in tweede blijven. Eén enkele keer zochten we hem daar op, in zijn flat, tien hoog, met uitzicht op het stadion. Masopust schonk Tsjechisch bier, kon maar ’s avonds trainen en dat frustreerde hem in hoge mate. Hij moest voortdurend improviseren. Maar Masopust hield van België, zijn allereerste reis met Dukla Praag had hij naar ons land gemaakt, de club nam toen deel aan een toernooi in Antwerpen. Toen ook werden de contacten gelegd met een delegatie van Crossing.

Uiteindelijk maakte Josef Masopust weer een vreemde move. Na vier jaar Hasselt werd hij voor drie seizoenen bondscoach van Tsjechoslovakije. Josef Masopust bleef in zijn land een legende. Dat was opmerkelijk voor een jongetje dat ooit in een fabriek aan de draaibank stond. Volgende vrijdag, 29 juni, is het drie jaar geleden dat Masopust overleed. Of iemand in Hasselt zich hem nog herinnert?

(Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content