‘Dennis Praet kan de Gouden Schoen niet verliezen’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden.

S/VM: Dennis van Wijk mag, ondanks een meer dan verdienstelijke heenronde, opkrassen als trainer van promovendus Westerlo. Ook voor jou een verrassing?

Jacques Sys: ‘Toch wel, omdat Westerlo een club is die er prat op gaat dat ze haast nooit trainers ontslaat. De voorbije vijftien jaar hebben ze daar slechts drie trainers gekend. Anderzijds waren er afgelopen zomer al strubbelingen tussen Van Wijk en een deel van het bestuur. Dat had te maken met zijn vraag naar loonsopslag én naar versterking voor de ploeg. De verhoudingen zaten dus al niet echt goed. Het toont nog maar eens hoe er in de voetbalwereld toch telkens weer volgens de waan van de dag beleid wordt gevoerd.

‘Ik vind het ook pijnlijk voor Van Wijk, een trainer met kwaliteiten, maar die het nooit aan de top mocht bewijzen. Hij is natuurlijk een man die de zaken rechtuit zegt, die zichzelf niet verkoopt. Dat is hem al enkele keren zuur opgebroken.’

S/VM: De Gouden Schoenkoorts stijgt. Met twee namen die overal als topfavoriet naar voor geschoven worden: Víctor Vázquez en Dennis Praet. Ook jouw topfavorieten?

Jacques Sys: ‘Volgens mij kan Dennis Praet de Gouden Schoen niet verliezen. In de eerste ronde zal het stemgedrag heel divers zijn, niemand stak er bovenuit. Dus op basis daarvan zie ik niemand winnen. Wat de tweede stemronde betreft, zullen op elk formulier dezelfde twee namen prijken: Praet en Vázquez. Het merendeel in die volgorde, vermoed ik, omdat ik ervan uitga dat de Franstalige pers toch eerder Praet zal verkiezen. Niets mis mee natuurlijk: hij is jong, Belgisch en maakte het voorbije jaar een enorme evolutie door. Van raspaardje dat op zijn talent teerde naar een collectieve speler die werkkracht aan rendement koppelt.’

‘Ikzelf heb echter Vázquez op één gezet, omdat hij nog meer de dirigent is van zijn ploeg. Ik vrees alleen een beetje voor een scenario zoals bij Lorenzo Staelens destijds: ze hebben zijn hoofd zo zot gemaakt dat de ontgoocheling zeer groot kan zijn bij het mislopen van die Schoen.

“Verder heb ik mijn top drie aangevuld met Hans Vanaken, die over het hele jaar bekeken toch een zeer mooi parcours neerzette. Ook de doelmannen Mathew Ryan -de voorbije maanden bijzonder sterk- en Silvio Proto -hij maakte Anderlecht vorig seizoen kampioen- verdienen een plaats in de top vijf.’

S/VM: Het WK-jaar 2014 ligt alweer achter ons, wat verwacht je van 2015 voor onze Rode Duivels? Eén lange aanloop naar het EK 2016 in Frankrijk?

Jacques Sys: ‘Ik verwacht van onze nationale ploeg dat ze zich herpakt. Sinds het WK is het toch allemaal wat minder. Zowel inzake de prestaties, de beleving als de hype. Na het WK veranderde de context rond de nationale ploeg, plots werd Marc Wilmots hard aangepakt. In die zin hoop ik op een 2015 met iets meer nuance in de berichtgeving rond de Rode Duivels. Wilmots bereikte de kwartfinale van een WK, laat ons dat toch niet vergeten. Tegelijkertijd moet de bondscoach erkennen dat de ploeg niet evolueerde na Brazilië en moet hij niet op een kinderlijke manier in de tegenaanval gaan door de media met de vinger te wijzen. Deze Rode Duivels hebben alles in zich om beter te doen, ik wil een Wilmots zien die in 2015 op een serene manier verder bouwt aan die ploeg. Als de resultaten dan weer beter zijn, zal de hype rond de Rode Duivels vanzelf weer oplaaien.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content