‘Dendoncker is voor Anderlecht een grotere overwinning dan Tielemans’

© Belga Image

Jean Kindermans praat in Knack openhartig over de dagelijkse strijd van de jeugdopleiding bij Paars-wit.

In de Champions League voor -19-jarigen ontvangt Jong Anderlecht maandag de sterren van FC Barcelona. Er worden in het Constant Vanden Stockstadion 10.000 supporters verwacht, 100 makelaars en nog eens zoveel clubscouts. Naar aanleiding daarvan sprak Knack met Jean Kindermans, tien jaar hoofd van de jeugdopleiding bij RSCA.

Schaduwspelers

Kindermans ziet een nieuwe trend in het jeugdvoetbal: de opwaardering van ‘shadow players’. In het verleden fixeerden voetbalopleidingen zich te vaak op de overdonderende supertalenten, spelers die een blinde eruit zou pikken. Enzo Scifo was zo iemand in de jaren 1980, Vincent Kompany in de jaren 2000, en nu heb je Youri Tielemans.

‘Spelertjes voor wie de zon altijd schijnt, al vanaf hun tiende’, zegt de Anderlechttrainer. ‘Er bestaan zonnekinderen die dat kunnen verdragen, maar de meesten verbranden zich. En dan blijf je als opleiding achter met een generatie zonder eindproduct. Daarom moet je altijd ook investeren in de jongens die in de schaduw staan. Leander Dendoncker behoorde bij de jeugd nooit bij de tenoren van de ploeg. Dat hij nu zo’n hoog niveau behaalt, is voor de jeugdopleiding van Anderlecht een grotere overwinning dan de doorbraak van Tielemans – hij was er altijd wel gekomen.’

Er bestaan zonnekinderen die dat kunnen verdragen, maar de meesten verbranden zich

Alleen kan er niet voor alle schaduwspelers een profcontract liggen op hun zestiende. Het moet voor Anderlecht ook betaalbaar blijven. ‘Het is moeilijke evenwicht’, zegt Kindermans. ‘Je investeert in die spelers, geeft ze kansen bij de jeugdteams, in de wetenschap dat je ze zo blootstelt aan makelaars. Ik haat het om het zo te benaderen, maar je moet wel een beetje redeneren in termen van return on investment.’ (JVB)

Het volledige interview met Kindermans – over o.a. de strijd om spelers van nog geen 15 jaar, ‘YouTube-voetballers’ en de uitdagingen voor de jeugdopleiding van Anderlecht – leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content