De vliegende start van PSV

© BELGAIMAGE

Er bestaat na amper elf speeldagen al een recordkloof van acht punten met Ajax, AZ en PEC Zwolle.

Aan een verschroeiend tempo dendert het team van coach Phillip Cocu door de Eredivisie. Sinds de invoering van het driepuntensysteem in Nederland in 1995 had geen koploper zo vroeg op het seizoen een grotere voorsprong dan PSV.

Maar een garantie dat dit sterke begin straks ook uitmondt in de titel is dat niet. Enkel Ajax slaagde er twintig jaar geleden in om de acht punten voorsprong op PSV in november te laten uitmonden in een feestje op het einde van het seizoen. De titel werd toen onder trainer Morten Olsen behaald met maar liefst zeventien punten meer dan PSV na 34 speelrondes. Maar het kan ook helemaal anders aflopen: AZ stond in het seizoen 2011/12 na evenveel speeldagen zes punten voor op PSV, zelfs acht op Ajax. De Amsterdammers haalden uiteindelijk de titel.

Dat het in Eindhoven lekker loopt, is te danken aan de offensieve stootkracht, want in de laatste zeven duels werd maar liefst 28 keer gescoord. Het maakt dat de Mexicaan Hirving Lozano (22) en Jürgen Locadia (24) met negen goals de topschutterslijst aanvoeren. Ook middenvelder Marco van Ginkel (24) maakte al zeven doelpunten. Vorig seizoen klokte clubtopschutter Gaston Pereiro na 34 duels af op 10 treffers.

PSV heeft ondertussen ook al zeventien thuisduels op rij gewonnen. Enkel in 1987 en 2005 deden ze in het Philips Stadion nog beter, want toen bestond de zegereeks uit respectievelijk 21 en 18 wedstrijden. Ook de penaltyvloek van de afgelopen seizoenen lijkt verjaagd. Twee jaar geleden miste het team nog vier van zijn tien elfmeters, in de vorige jaargang nog vijf van de negen strafschoppen. Nu zorgt Van Ginkel met een vlekkeloze vier op vier voor zekerheid.

Cocu tempert de euforie ondertussen. ‘Iedereen roept maar van alles, maar wij proberen gewoon ons ding te doen.’ Na PEC Zwolle (19 november) en Ajax (10 december) zal de ex-international een duidelijker beeld hebben over de eigen titelkansen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content