De topaffiche: PEC Zwolle – Ajax Amsterdam

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

In De Kuip van Rotterdam wordt dit weekend de bekerfinale in Nederland betwist. Pakt Ajax in afwachting van de landstitel al een eerste prijs?

De tegenstander van Ajax in die finale is PEC Zwolle, eigenlijk de seizoenrevelatie in Nederland. Niet alleen door in de beker ver door te stoten, ook door knallend aan de competitie te beginnen. Zwolle draaide op die manier een tijdje mee in de top van het klassement. Nadien kende het de logische terugval, maar met een voorlopig negende plaats is men aan het Ijsselkanaal al ruimschoots tevreden. Twee jaar geleden speelde de club immers nog in de tweede klasse, nu is het door het geslaagde bekeravontuur zo goed als zeker van deelname aan de Europa League (indien Ajax straks kampioen wordt).

Architect van dat succes is niemand minder dan Ron Jans, ex-trainer van Standard en sinds deze zomer aan de slag bij de club uit zijn geboortestad. Hij vergaarde meteen bakken lof voor de positieve manier van voetballen met PEC Zwolle. Als u zich trouwens afvraagt waar die PEC voor staat: Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie Zwolle.

Smaakmakers in de ploeg zijn de Poolse draaischijf Mateusz Klich en aanvaller Guyon Fernandez. In doel staat een Belg: Kevin Begois. Geen titularis, maar dit seizoen kwam hij toch al aan dertien duels.

Voor Ajax, duidelijk favoriet in deze confrontatie, is het de gelegenheid om een feestelijk seizoeneinde in te luiden. In de competitie stevent het af op een vierde opeenvolgende landstitel, de Amsterdammers tellen negen punten voorsprong op eerste achtervolgers Feyenoord en Twente. Volgend weekend is de titel wellicht een feit.

Coach Frank de Boer is alvast tevreden dat die zekerheid er niet vroeger kwam: “Dan hadden we een paar keer pas om 3 uur met veel drank in onze mik in bed gelegen. Nu zit de spanning er vol op. Dat is nodig, want wedstrijden win je niet op 80 procent. Kijk maar naar de resultaten van Bayern München sinds het kampioen is.”

Voor Ajax zou het de negentiende bekerwinst zijn, een record in Nederland. PEC Zwolle gaat op zoek naar een eerste bekertriomf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content