De Mos: ‘Van Persie is een goede clubspeler, niet meer dan dat’

© IMAGEGLOBE

Sport/Voetbalmagazine had een goed gesprek met Aad de Mos. Over Nederland natuurlijk. Enkele opmerkelijke quotes uit dat interview…

Aad de Mos (65) is vanaf 16 juni op de NOS te zien in Studio Voetbal. Zoals steeds geeft en heeft hij een mening over alles wat Oranje aangaat.

De Mos over Robin van Persie:

“Ik denk dat we tot de conclusie moeten komen dat Van Persie een goede clubspeler is en niet meer dan dat, in de nationale ploeg doet hij het niet. Net zoals Cristiano Ronaldo. Dat het er bij Van Persie niet uitkomt, dat heeft volgens mij te maken met de hiërarchie in de groep. Hij is in de nationale ploeg niet de koning. Daar heeft hij het moeilijk mee.”

Over de onverwachte nederlaag van Nederland tegen Denemarken:

“In het middenveld werd er tactisch zwak gevoetbald. Dat hadden de Denen in handen. Als je ziet dat Wesley Sneijder op links eindigt, terwijl hij het spel moet bepalen, dat begreep ik niet goed. Maar het meest frappante was: er zat geen gedrevenheid in de ploeg, het was allemaal zo voorspelbaar, heel vreemd. En fysiek en mentaal vond ik het ook niet goed. Dat had ik niet verwacht.”

Over de verdediging van Oranje:

“Wij hebben met Van der Wiel een zeer aanvallende rechtsback die op verdedigend vlak zeer matig is. Centraal zijn Mathijsen en Heitinga geen topverdedigers, ze spelen in de subtop, bij Málaga en Everton, dat is niet Barcelona of Real Madrid. En Mathijsen doet niet altijd mee bij Málaga. Dat er in de aanloop naar de wedstrijd tegen Denemarken zoveel over zijn blessure werd gepraat, is raar, alsof het om een onmisbare schakel gaat.”

Over de wedstrijd tegen Duitsland:

“Voor het toernooi dacht ik wel eens: misschien is die gemiste penalty van Robben in de CL-finale wel een geschenk voor Nederland. En brengt hen dat een stap dichter bij de titel. In die zin dat al die spelers van Bayern München een serieuze knauw zullen gekregen hebben. En dat is niet één speler, dat zijn er acht.”

“Maar je merkt: Joachim Löw is fijnzinnig genoeg om die hoofden weer vrij te maken. Een zeer onderschatte trainer. Löw was al in 2006 de man die al het werk deed, terwijl iedereen de indruk had dat Jürgen Klinsmann het voetbal opnieuw had uitgevonden, met al zijn theorieën over begeleiders en verhalen over Amerikaanse invloeden.”

“Maar achter de schermen was het Löw die bepaalde wat er gebeurde. Hij zorgde voor de inhoud, Klinsmann voor de verpakking. Ik vind Löw een Hollandse coach, hij heeft veel afgekeken. Hij speelt 4-2-3-1. Dat is Hollands voetbal.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content