De mogelijke scenario’s in de razendspannende finale van play-off 1

© Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Play-off 1 van de Jupiler Pro League krijgt een razendspannende finale. Nog vier ploegen kunnen kampioen worden.

Play-off 1 van de Jupiler Pro League krijgt een razendspannende finale. Omdat Anderlecht, Club Brugge en Standard elkaar ontlopen op de laatste twee speeldagen, zijn er nog verschillende scenario’s mogelijk. Zelfs Zulte Waregem kan nog kampioen worden.
Anderlecht heeft sinds afgelopen weekend zijn lot in eigen handen en staat er dus het best voor. Wint Paars-wit zijn laatste twee wedstrijden, donderdag bij Zulte Waregem en zondag thuis tegen Lokeren, dan is de 33e landstitel – de derde op rij – een feit.

Club Brugge heeft evenveel punten als Anderlecht (zie rangschikking onderaan), maar moet de rivaal uit Brussel laten voorgaan omdat het minder gewonnen matchen telt in play-off 1.

Donderdag of zondag

Anderlecht kan donderdag al vieren op voorwaarde dat het wint bij Zulte Waregem, Club Brugge verliest in Genk en Standard niet wint bij Lokeren.

Maar ook als Anderlecht donderdag verliest en Club Brugge wint, dan nog kan RSCA op de laatste speeldag kampioen worden, op voorwaarde dat het thuis Lokeren verslaat en Club Brugge in eigen stadion de boot ingaat tegen Zulte Waregem.

Club Brugge kan dus ten vroegste op de laatste speeldag zijn eerste titel sinds 2005 vieren. Als het minstens vier op zes haalt en Anderlecht doet slechter, dan mag Blauw-zwart zondagnamiddag de champagne in het Jan Breydelstadion ontkurken.

Mirakels

Ook Standard en Zulte Waregem maken nog kans op de titel maar staan er slechter voor. Essevee heeft geen andere keuze dan zijn twee resterende matchen te winnen en moet bovendien hopen op misstappen van elk van de andere drie teams. De Rouches hebben een mirakel nodig als ze geen zes op zes halen.

Wint Standard zijn laatste twee wedstrijden, dan moet het erop rekenen dat zowel Anderlecht als Club Brugge minstens een van zijn twee resterende wedstrijden verliest of twee keer gelijkspeelt. Bij gelijke punten hebben de Luikenaars immers het nadeel van de minst gewonnen duels.

Met een vier op zes bij Lokeren en thuis tegen Genk is Standard enkel kampioen als Anderlecht en Club Brugge elk niet meer dan één punt sprokkelen in hun laatste duels en Zulte Waregem geen zes op zes haalt.

Ook met een drie op zes kunnen de Rouches in theorie nog over Anderlecht en Club Brugge wippen, maar zo’n scenario impliceert dat de Brusselaars en de West-Vlamingen beiden verliezen van Zulte Waregem. Met die zes op zes zou Essevee dan ook beter doen dan Standard en zelf kampioen worden.

Een ding is nu al zeker: de ontknoping van play-off 1 wordt razendspannend.

De stand in play-off 1 na 8 speeldagen:
1. RSC Anderlecht met 45 punten (5 gewonnen matchen)
2. Club Brugge met 45 punten (4)
3. Standard met 43 punten (2)
4. Zulte Waregem met 41 punten (4)
5. Sporting Lokeren met 34 punten (2)
6. KRC Genk met 29 punten (1)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content