De ideale EK-loting volgens Sport/Voetbalmagazine
De redactie van Sport/Voetbalmagazine legt uit waarom we zaterdag om 18u tijdens de loting voor het EK in Frankrijk moeten duimen voor een indeling in groep D met Italië, Zweden en Ierland.
Vooral die poule D is belangrijk, want samen met poule A, waar sowieso al gastland Frankrijk als reekshoofd in terecht komt, geniet enige bescherming gedurende het toernooi. Een blik op het toernooischema leert immers dat de winnaars van groep A en D in de eerste knock-outfase uitkomen tegen een van de vier beste derdes uit de andere groepen en pas in de halve finales tegen een groepswinnaar kunnen vallen.
Bovendien worden de wedstrijden in groep D afgewerkt in Toulouse, Nice en Bordeaux, wat voor de Belgen -die hun uitvalsbasis in Bordeaux hebben- een beperkt aantal reiskilometers zou inhouden.
Italië, Zweden en Ierland
Uit de reacties van onze S/VM-redacteurs komen we als tegenstanders in die poule D uit bij Italië, Zweden en Ierland. Italië kennen we van de recente oefeninterland. Een aantrekkelijke voetbalnatie, maar van onderschatting kan geen sprake zijn. Bovendien genieten onze Duivels het psychologische voordeel na de winst van vorige maand. Een organisatorisch sterk geheel, maar zonder offensieve uitschieters.
Vervolgens mikken wij op Zweden en dat heeft veel te maken met de aanwezigheid van Zlatan Ibrahimovic. Mooi om zo een topspits nog eens te bekampen op wat wellicht zijn laatste grote toernooi wordt. Het zou ook onze verdedigers eens een serieuze test bezorgen vooraleer ze de knock-outfase induiken. En laat ons wel wezen: het is ook gewoon leuk om straks op café met de sympathieke Zweden te verbroederen.
Ierland tenslotte is altijd een lieveling op de internationale toernooien. Niet zozeer omwille van hun sprankelende voetbal, wel omdat ze telkens voor een onvergetelijke ambiance zorgen. Een voetbalelftal dat symbool staat voor fair play en dat onze Rode Duivels weinig in de weg zal leggen op weg naar een Europese titel.
Lees hier nog eens de individuele voorkeuren van onze redacteurs:
Peter T’Kint – Italië, Tsjechië, Ijsland
“Italië: grote naam, geen gevaar voor onderschatting, onlangs al eens tegen gespeeld, een ploeg met een ijzersterke defensie, maar misschien offensief iets minder. Tsjechië: zes op zes tegen Nederland. Aantrekkelijk, altijd, maar geen tornooibeesten, zelfs niet met de gouden generatie van tien jaar terug. Ijsland: wij zijn nieuwsgierig naar al het talent dat daar in een hot bed op een paar vierkante kilometer mekaar beter maakt. Hun A-ploeg doet het goed, hun beloften momenteel ook. Interessant.”
Frédéric Vanheule – Zwitserland, Roemenië, Ierland
“Zwitserland: Vladimir Petkovic is geen Ottmar Hitzfeld, waarmee we verwijzen naar het charisma en de ervaring als coach. Veel te vaak is het ‘net niet’ voor Xherdan Shaqiri en Co. Roemenië beschikt niet echt over een topschutter voorin en kan zich ook niet meer optrekken aan sterspelers zoals daar in het verleden Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu of Adrian Mutu. Angel Iordanescu beschikt over een taai team, met veel fysieke mogelijkheden, maar doenbaar. Ierland teert nog altijd op ‘veteraan’ Robbie Keane en ontdekte bij de barrages Jon Walters, maar kwam in zijn poule te kort tegenover Duitsland en Polen. Martin O’Neill kent de Premier League als zijn broekzak en zal onze landgenoten daar wel goed inschatten qua kwaliteiten en gebreken.”
Peter Mangelschots – Kroatië, Zweden, Wales
“De Rode Duivels tegen ‘kleine’ ploegen, dat levert in de meeste gevallen een langgerekte geeuw op. Het enige wat de Belgen misschien wat kan porren is een gevoel voor revanche. Doe daarom uit pot 4 maar Wales. Na de 1 op 6, met nul gescoorde goals, in de kwalificaties hebben de Duivels met dat land nog een eitje te pellen. Een andere tegenstander die motivatie zal opwekken is Zlatan Ibrahimovic. Voor hem nemen we de rest van Zweden er wel bij. En aan de Scandinaven hebben we toch vooral goede herinneringen. Zweden en Wales zijn niet de gemakkelijkste ploegen uit de potten 3 en 4. Doe dus uit pot 2 maar Kroatië, een stuk minder gevaarlijk dan de Alpenlanden. Een land bovendien dat altijd aantrekkelijk voetbal brengt en dat de stugheid van de andere twee tegenstanders compenseert.”
Guillaume Gautier – Italië, Polen, Ierland
“We mogen ervan uitgaan dat België sowieso zijn poule overleeft, dus dan kan je beter voor stevige tegenstanders gaan zodat de ploeg meteen op scherp staat. Italië is een typische toernooiploeg, zij zijn een goeie test voor die eerste ronde. Polen met Lewandowski geven onze verdedigers de mogelijkheid om hun automatismen aan te scherpen tegen de beste spits op het toernooi. Ierland tenslotte doet qua organisatie en voetbal denken aan Wales, waartegen we het zo lastig hadden. Een uitdagende poule dus, maar de recente EK geschiedenis leert ons dat de eindwinnaar nooit een rustig wandelingetje in zijn groepsfase kende.”
Chris Tetaert – Zwitserland, Hongarije, Noord-Ierland
“Zwitserland: drie keer verloren (twee keer tegen Engeland en in Slovenië) en zeven matchen gewonnen, wat in een poule met ook nog Estland, Litouwen en San Marino bijna vanzelfsprekend was. Één vedette, Xherdan Shaqiri van Stoke City, en een fysiek sterke en stugge ploeg, maar voorspelbaarder dan Italië, Rusland of Kroatië. Hongarije, na Noord-Ierland en Roemenië pas derde in poule F, waarin ook nog Finland, Faeröer en Griekenland zaten. Ongetwijfeld de zwakste ploeg in pot 3, met een heuse attractie in het doel: Gábor Király, die volgend jaar 40 jaar wordt en ook in officiële matchen zweert bij zijn grijze (en slobberige) joggingbroek. Dat het moge regenen… Noord-Ierland, winnaar van die zwakke poule F. Een samenraapsel van spelers die vooral in de Engelse tweede en derde klasse voetballen, aangevuld met een handvol meelopers uit de Premier League. Zoals Kyle Lafferty, die in negen kwalificatiewedstrijden zeven keer scoorde maar die bij Norwich City meestal op de bank of in de tribune zit.”
Steve Van Herpe – Italië, Zweden, Wales
“Italië: de topper uit pot 2, een toernooiploeg waartegen we starten met het psychologische voordeel dat we hen in het laatste treffen geklopt hebben. Zweden: laat Radja Nainggolan zich met Zlatan bezighouden en de wedstrijd is al half gewonnen. Wales: die kennen we van in de poulefase en daar hebben we nog een eitje mee te pellen.”
Matthias Stockmans – Italië, Zweden, Ierland
“Italië kennen we ondertussen, mooi toernooiland, maar offensief te onmachtig om onze stevige organisatie op de proef te stellen. Zou ook een symbolische match kunnen zijn, waarin Gigi Buffon zijn scepter doorgeeft aan Thibaut Courtois. Zweden heeft met Ibrahimovic één van de topattracties van het toernooi in huis. Die willen we, in wat wellicht zijn laatste toernooi wordt, toch nog eens bekampen. En de Zweden zijn ook gewoon leuke supporters om mee te verbroederen. Ierland tenslotte omdat hun gezangen en ambiance ongeëvenaard zijn. Het zou onze Rode Duivels ook in staat stellen om de offensieve patronen verder uit te diepen en defensieve ploegen leren ontmantelen.”
Kevin Van der Auwera – Italië, Zweden, Albanië
“Voor de grootste overlevingskans zou ik kiezen voor een poule met pakweg Oostenrijk, Hongarije en Albanië. Maar dan komt achteraf weer het verwijt dat Wilmots geluk had met de loting -zoals op het WK in Brazilië en de EK-voorronde. Bovendien moet je als nummer een van de FIFA-ranking iedereen aankunnen. Doe daarom maar uit pot twee Italië, als aantrekkelijkste tegenstander en een ploeg die we onlangs al eens klopten in een oefeninterland (psychologisch voordeel?). In pot drie zijn Polen en Zweden met respectievelijk Lewandowski en Zlatan mooie affiches, maar sportief gezien zijn we volgens mij dan beter af met Zweden. Uit pot vier geef ik de voorkeur aan een debutant -die hebben statistisch gezien de kleinste doorstootkansen- met dan een voorkeur voor Albanië ten opzichte van Noord-Ierland.”
(Matthias Stockmans)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier