De fauw: ‘De speelstijl van Lokeren ligt ons niet’

© IMAGEGLOBE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Davy De fauw (31) won het topfootklassement van de reguliere competitie in Sport/Voetbalmagazine. Met dank aan het succes van Zulte Waregem én het ijzeren gestel van de rechtsachter, waardoor hij geen minuut miste.

“Qua ploegresultaten steekt deze campagne er absoluut bovenuit,” bevestigt de rechtsachter van Zulte Waregem zijn sterke seizoen, “maar als ik alleen naar mijn prestaties kijk, dan heb ik in Nederland al beter gespeeld: in mijn laatste seizoen bij Sparta (2005-2006, nvdr) en zeker in mijn eerste bij Roda JC (2006-2007, nvdr), toen ik, met vijf goals, aanvallender bepalender was.”

“In die eerste weken in Kerkrade scoorde ik zelfs tegen Ajax (2-0, nvdr) en op PSV. Niet dat ik, als verdediger, zó veel belang hecht aan een doelpunt – een assist of de nul houden geeft ook veel voldoening – maar qua algemeen gevoel staat die campagne toch op één. Ik was er nog maar enkele weken en kreeg al meteen een contractverlenging aangeboden.”

Al ziet De fauw altijd nog ruimte voor verbetering. Zo zou hij in offensief opzicht van meer waarde willen zijn voor zijn ploeg.

De fauw: “Vijf assists en vier ‘voorassists’ is verre van slecht, maar een doelpunt zat er nog niet in. Ook had ik, vooral tegen de play-off 1-ploegen, meer moeten oprukken. Misschien omdat ik me onbewust nog iets te veel inhoud, maar ook omdat we dan als ploeg automatisch iets behoudender spelen en ik me dan vooral concentreer op de linksbuiten van de tegenstrever. Een Maxime Lestienne in toom houden vraagt sowieso meer energie. Maar zo weet ik wat me in de play-offs te doen staat.”

Zwart beest Lokeren

Zaterdag opent Zulte Waregem thuis tegen Lokeren, waartegen ze slechts een 1 op 6 haalden in de reguliere competitie. Het minste wat je kan zeggen is dat de manschappen van Peter Maes de West-Vlamingen niet goed liggen. “Omdat zij net als wij qua organisatie heel goed staan en in de hele as van het team over fysiek sterke en grote spelers beschikken”, weet De fauw.

“Niet toevallig is Hamdi Harbaoui de spits die de meeste aanvallende duels aangaat en zelfs de speler die de meeste fouten maakt. Aangezien wij kracht en gestalte missen (Zulte Waregem is qua gestalte de kleinste ploeg in eerste klasse, nvdr), ligt die spelstijl ons niet. Wij moeten het meer van bewegingsvoetbal hebben en mogen niet te veel meegaan in die duels. Dat wordt ons grootste aandachtspunt voor zaterdag.”

En welke ploeg ziet hij in play-off 1 de hoogste ogen gooien? “Sowieso Anderlecht. Ze kenden de laatste weken een mindere periode, en dan wordt de druk van buiten altijd opgevoerd, maar in die kern zit zo veel kwaliteit en ervaring dat ik me niet kan inbeelden dat zij die eerste plaats nog uit handen zullen geven. Het spelpeil en het zelfvertrouwen is bij Club Brugge de laatste weken enorm gegroeid, maar om op tien speeldagen twee keer meer te winnen dan paars-wit, dat wordt heel moeilijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content