De druk verhoogt bij Waasland-Beveren

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na veertien speeldagen nog maar één keer gewonnen: het is elke week bang achterom kijken voor Waasland-Beveren. ‘De kunst is nu om rustig te blijven.’

‘Ah, toch nog een vraag voor mij!’ Het was een behoorlijk geïrriteerde Yannick Ferrera die we na afloop van Waasland-Beveren – Anderlecht even aanklampten. Waarom hij er Nana Ampomah al aan de rust had afgehaald, vroegen we ons af. Zijn ploeg stond achter en met vijf goals en drie assists was de Ghanees, op zijn 22e met steeds meer regelmaat, toch een offensieve troef. Het antwoord van de coach was kort. Hij deed het om ‘zijn ploeg te beschermen’, vermits Ampomah nogal nadrukkelijk naar een tweede geel leek te solliciteren. Was er sprake van frustratie bij de flankspeler omdat hij niet in het spel raakte? Dat wilden ze intern bij Beveren ook weten. Maandag wilden ze in Beveren een gesprek met het talent. Om te peilen wat er schort.

Bij sommigen in de club neemt de ongerustheid toe, anderen proberen dan weer in alle rust objectief te analyseren. De cijfers zijn duidelijk: nog maar één keer gewonnen met slechts een wedstrijd in de heenronde te gaan. Wel acht keer gelijk, het verschil is niet zo groot. Defensief staat er een organisatie, offensief heeft de ploeg het moeilijk. De omschakeling loopt niet vlot. Met een 3-5-2 ging het een paar weken even beter, zondag was het weer anders. Ligt het daaraan, of mist de club niet gewoon de verbindende factor, die in januari met RyotaMorioka vertrok? Voor zijn komst was dat ook al het probleem.

Of is de ploeg te jong? Met Louis Verstraete, Jur Schryvers, Maximiliano Caufriez, Beni Badibanga, Aleksandar Boljevic en Ampomah loopt er veel talent, maar raakt de gemiddelde leeftijd amper boven de 23. Intern zien ze dat niet als een excuus. Zulte Waregem heeft veel meer ervaring en staat onderin, hoor je. Maar in de huidige offensieve context wordt wel veel verwacht van Ampomah én Boljevic. Beiden zijn 22. Het is en blijft de politiek van de club, die de voorbije paar jaar bewust voor deze weg koos: jonge talenten lanceren en doorverkopen. Toen vorige zomer namen op tafel kwamen van jongens die 26 à 27 waren, zei de voorzitter vaak resoluut neen. Breekt dat de club nu zuur op?

Dirk Huyck is er niet meer om een en ander te corrigeren. Hij is betrokken in de affaire en mag van het gerecht geen contact hebben met het voetbal. Dat zorgt ook wel voor iets meer interne rust, hoor je. Huyck kwam elke dag langs en legde wat druk op de trainer. Interim-voorzitter Jozef Van Remoortel is een ander type: hij moeit zich amper met het sportieve.

Door het uitblijven van een tweede zege is de rust nu wel weg. Vorige week voelde je de spanning. Sportief directeur Danny De Maesschalck probeert die in gesprekken en door aanwezigheid op training weg te nemen. ‘De kunst is nu om rustig te blijven.’ Tegelijk beseft hij dat de match van zaterdag op Cercle een belangrijke is.

Hoe het verder moet met Huyck en financieel directeur Olivier Swolfs, beiden aandeelhouders, is intern ook onderwerp van gesprek. De rest van het bestuur wacht het onderzoek af, maar zo gauw het kan, wil men toch eens ten gronde met de betrokkenen praten. Want ook op dat vlak neemt de druk toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content