De bijzondere vriendschap tussen Luis Suárez en Philippe Coutinho

© AFP

Net als eerder bij Liverpool bekommert de 32-jarige Uruguayaanse sluipschutter zich bij Barcelona over de 26-jarige Braziliaanse offensieve middenvelder.

Als Luis Suárez in juli 2014 Anfield Road verlaat voor de Catalaanse hoofdstad vraagt hij aan de legendarische kapitein Steven Gerrard om zijn beschermeling Philippe Coutinho in de gaten te houden. Anderhalf jaar eerder was de Braziliaan met open armen ontvangen door het woelwater, aangezien de vlotscorende aanvaller er van overtuigd was dat de aanwinst van Inter het niveau van zijn team naar omhoog kon brengen.

‘Vanaf de eerste dag waren we sterk onder de indruk van zijn potentieel’, verklaarde Suárez in zijn biografie Crossing The Line – My Story. ‘Philippe is echt ongelofelijk. Hij veranderde compleet ons spel, want door zijn sterke technische bagage gaf Philippe ons voldoende vertrouwen en konden we meer op balbezit beginnen spelen.’

Aanmoedigingen

Om zijn integratie te bevorderen, geeft Suárez de raad aan Coutinho om zich op honderd meter van diens woning in Woolton – een stijlvolle buitenwijk in het zuiden van Liverpool – te installeren. Want ondanks de aanwezigheid van de Spaanse doelman Pepe Reina, de Braziliaan Lucas Leiva of zijn landgenoot Sebastián Coates gaf de scoremachine zelf aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het voor een Zuid-Amerikaan is om zich aan te passen inzake klimaat en lokale Engelse gewoonten.

Ook al spelen ze niet echt lang samen, daarmee werd er wel een stevige band gevormd tussen beide profs. Via de smartphones worden in het Spaans vele aanmoedigingen over en weer gestuurd, na de overgang van Suárez richting de Primera División.

In november 2016 krijgt Coutinho onverwacht bezoek van de Uruguayaan. En eind december 2017, als de eerste discussies over een transfer van Coutinho naar Barça de kop opsteken, is er een video van Suárez voor zijn ‘kleine broer’ – die hij als bijnaam gaf – waarbij er een fles vodka wordt aangeboden.

Carpoolen

Op 6 januari 2018 is het dan zover, wanneer de transfersom van 120 miljoen euro (plus 40 aan bonussen) op de bankrekening van de Reds wordt gedeponeerd. Amper drie dagen is Suárez, in het gezelschap van zijn echtgenote, op Instagram te zien met een verwelkomingsboodschap. ‘Het is goed om weer te kunnen samenspelen. Veel geluk bij deze nieuwe loopbaanetappe. Samen zullen we slagen.’

De prof met rugnummer 9 wachtte niet op de handtekening van zijn boezemvriend om zelf al in actie te schieten. Suárez ontdekte een huis dichtbij het zijne, gelegen op wat hoogte in het heuvelachtige Bellamar, een mondaine wijk van Castelldefels, op 25 kilometer en in het zuid-westen gelegen van Barcelona. Een sympathiek gebaar, waar Coutinho direct mee instemt. In het Catalaanse Beverly Hills, met zicht op zee, wordt de Braziliaan met zijn vrouw door zijn ploegmaat ook snel voorgesteld aan Lionel Messi. Want de drie Zuid-Amerikanen besluiten te gaan carpoolen richting de training.

De sportieve inlooptijd van Coutinho duurde langer dan voorzien, maar stilaan komt de 47-voudig international wat meer aan de oppervlakte bij de ploeg van Ernesto Valverde. Is het stilaan tijd om te schitteren aan de zijde van zijn mentor of peter, in het vooruitzicht van de ontknoping in de Champions League?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content