David Neres moet Ajax eindelijk nog eens aan een prijs helpen

© Reuters
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ajax staat op de drempel van een paar zinderende voetbalweken. Beker- én titelwinst kunnen nog. En o ja, dan is er ook nog de Champions League.

Afgelopen weekend was Ajax nog te gast in het Koning Willem II Stadion in Tilburg, volgende week dinsdag trekt het naar het Allianz Stadium in Turijn. Vanavond ontvangt het Juventus thuis in de kwartfinales van de Champions League.

Het zijn drukke weken voor de Ajacieden, met om de vier dagen een wedstrijd. Coach Erik ten Hag ziet er geen graten in: ‘Ik ben nog nooit een speler tegengekomen die liever traint dan dat hij een wedstrijd speelt.’

De honger naar een prijs is groot bij de Amsterdammers. De laatste titel dateert al van 2014, de laatste bekerwinst zelfs van 2010. En voor Europees succes moeten we al teruggaan naar 1995, toen Louis van Gaal Ajax naar winst in de Champions League leidde.

In de bekerfinale van 5 mei is het verrassende Willem II van coach Adrie Koster de tegenstander. In de competitie moet Ajax nog afrekenen met PSV.

De ploeg van Ten Hag heeft dit seizoen al menig voetballiefhebber bekoord met oogstrelend voetbal, maar hoe er straks een prijs gepakt wordt, is voor Joël Veltman van geen tel. De 27-jarige verdediger zegt in Voetbal International: ‘Als je het me nu vraagt, maakt het mij voor de komende weken even geen moer uit hoe we spelen. Als we straks in mei maar een tastbare prijs te pakken hebben. Mooi en swingend voetbal hebben we dit seizoen al vaak genoeg laten zien.’

Ook Ten Hag is die mening toegedaan: ‘Het is april en we zijn met Ajax op de drie fronten actief. We hebben de titelrace weer spannend gemaakt, maar spannend maken is niet het doel. We willen het nu afmaken ook. De prijzen gaan in de komende periode worden verdeeld en daar moeten we bij zijn.’

Sowieso zal het stokpaardje van Ten Hag de komende weken weer naar boven komen: de concurrentiestrijd in zijn selectie. Al het hele seizoen zegt de coach dat van vaste basisplekken nooit sprake is. ‘We hebben meer dan elf basisspelers’, klinkt het steevast uit zijn mond.

Toegevoegd

Iedereen is vol lof over Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Dusan Tadic, maar er is één speler die de laatste weken misschien nóg belangrijker is geweest: David Neres. De 21-jarige Braziliaanse rechtsbuiten heeft bewezen dat hij er staat in de topwedstrijden en hij voegt iets onmisbaars toe aan dit Ajax.

In een ploeg waarin vrijwel iedereen ín de bal komt om de pass te versturen of om met de bal aan de voeten aan een actie te beginnen (Tadic, Ziyech, De Jong, Lasse Schöne) is het ook noodzakelijk een aanvaller te hebben die oog heeft voor de ruimte achter de vijandelijke defensie en die daar met zijn snelheid ravages kan aanrichten. Dat bewees Neres in de dubbele ontmoeting met Real Madrid (1 goal en 1 assist) en in de thuiswedstrijd tegen PSV, waarin hij een penaltyfout uitlokte bij een 1-1-stand op het moment dat Ajax met tien stond en daarna nog zelf voor de 3-1 tekende.

Kortom, in de cruciale wedstrijden die de komende weken op het programma staan, is Neres een belangrijk wapen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content