‘Dat Carlos Bacca zich als een vedette gedroeg is onzin’

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Carlos Bacca lijkt goed op weg om topschutter van de Jupiler Pro League te worden. “Carlos is veel zelfstandiger geworden”, zegt zijn begeleider/tolk in Sport/Voetbalmagazine.

Niemand in België die de mens Carlos Bacca beter kent dan Dévy Rigaux, zijn persoonlijke begeleider. “Een van de hoofdredenen voor Carlos’ ontbolstering is ongetwijfeld zijn steeds betere integratie in de club en in het dagelijks leven. In zijn beginperiode was hij, als louter Spaanstalige, voor elke communicatie volledig van mij afhankelijk. Maar ondertussen begrijpt hij – na heel wat lessen – al een mondje Engels, en kan hij zich met eenvoudige zinnen verstaanbaar maken.”

“Daardoor is hij veel zelfstandiger en niet meer bang om zélf initiatief te nemen: overleggen met de mensen van de kleuterschool over zijn tweejarig zoontje Carlos Daniel, reserveren in een restaurant, zijn defecte smartphone inwisselen… Alleen voor belangrijke, meer ingewikkelde gesprekken – met een dokter, sportief manager Arnar Grétarsson, de pers… – sta ik hem nog bij.”

“Dat de coach en enkele spelers – Vázquez, Duarte, Tchité, Refaelov – Spaans spreken of begrijpen, is natuurlijk ook een voordeel. Carlos helpt nu Duarte zelfs in zijn integratieproces: ‘Dat doe je beter zo, dat moet je aan die persoon vragen…’ Hij weet hoe moeilijk hij het in zijn eerste maanden gehad heeft, hé. Nochtans hebben zijn ploegmaats hem vlug opgenomen. Zij appreciëren Carlos enorm omdat hij altijd zo vrolijk, positief en sociaal is.”

Geen vedettegedrag

“Dat hij zich in januari, door die transferperikelen, zich als een verwaande vedette zou gedragen hebben is onzin”, beweert Rigaux. “Na zijn goal op Zulte Waregem (de match nadat hij coach Garrido de hand geweigerd had bij een vervanging, nvdr) zag je alle teamgenoten naar hem lopen – dat zouden ze in het omgekeerde geval nooit gedaan hebben. Zelfs met Tchité, toch een concurrent in de spits, heeft Carlos een heel goeie band. En toen ik met hem sprak na de play-offs, tijdens zijn verblijf in Colombia, vroeg hij meteen naar zijn ploegmaats. Veelzeggend toch?”

In oktober vergezelde Rigaux Bacca voor twee interlands in Colombia, hij maakte er toen kennis met de echte mens achter de voetballer. “Zelden heb ik hem gelukkiger gezien als die week. Ook omdat hij scoorde tegen Kameroen, in zijn thuisstad Barranquilla bovendien. Met Colombia in 2014 de wereldbeker halen is zijn ultieme voetbaldroom en dé motivatie om elke training en match alles te geven. Volgend jaar ook in een grotere competitie? Misschien. Als Club én hij er beter van worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content