‘Courtois is een kastanjebolster die alsmaar verder opengaat’

Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

In de aanloop naar het WK brengt Sport/Voetbalmagazine de levensverhalen van alle Rode Duivels. In het nummer van deze week: Thibaut Courtois (21), van bijna volleyballer/afgeschreven doelman naar wereldkeeper bij Atlético Madrid.

De carrière van de Limburgse doelman wordt in het verhaal perfect samengevat door zijn moeder Gitte Lambrechts. ‘Thibaut is een kastanjebolster die alsmaar verder opengaat.’ De kastanjeboom zelf kiemde al heel vlug in het ouderlijke huis van het gezin-Courtois waar sport centraal stond: van een pooltafel in de woonkamer tot een basketring, pingpongtafel, trampoline, zwembad én een beachvolleybalterrein in de achtertuin.

Daar organiseerde de jonge Thibaut met zijn buurjongens en jongere broer Gaétan geregeld ‘Olympische Tuinspelen’, Wimbledontoernooien en veldritten op een zelfaangelegd parcours – een keer dook hij met zijn fiets zelfs ongelukkig in het zwembad.

Vader Thierry zwengelde de competitiegeest nog aan door zijn zoon mentaal te bespelen in partijtjes tafeltennis. “Altijd een strijd op leven en dood”, vertelt hij. “Toen ik achter stond, probeerde ik Thibaut te intimideren: ‘Je kan de druk niet aan’, ‘Speel eens met links’, enzovoort…” Het staalde Courtois’ pantser, ondoordringbaar voor druk, van jongs af een van zijn grootste kwaliteiten.

Toch hing de carrière van de Bilzenaar meermaals aan een zijden draadje. Tien jaar geleden, toen Racing Genk hem verder als keeper wilde laten ontwikkelen maar de 12-jarige Courtois liever linksachter wilde blijven, stelde de club hem immers voor een dilemma: een statuut als doelman of vertrekken. De tiener, die in onmin leefde met een jeugdtrainer, koos voor het laatste, maar werd elders niet goed genoeg bevonden.

Met voetbal was hij helemaal klaar. En dus richtte Courtois zijn pijlen op het volleybal, de sport die vader Thierry en moeder Gitte op het hoogste niveau beoefend hebben en waarin hij – in beachtoernooien, als duo met zus (en latere volleybalinternational) Valérie – ook al actief was.

Maar, besliste het toeval – of het lot -: de transferperiode was net afgesloten. Courtois kon niet meer switchen en koos er toch voor om zijn sportloopbaan voort te zetten als keeper. Niet zonder succes…

Vanavond kan de doelman zich met Atlético Madrid tegen FC Barcelona zelfs plaatsen voor halve finales van de Champions League en kan hij zijn ultieme doel verder verwezenlijken: de beste keeper ter wereld worden.

Lees de rest van het levensverhaal van Thibaut Courtois van de week in Sport/Voetbalmagazine

Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content